ßßß Cookit - przepis na Waniliowe mini- ptysie

Waniliowe mini- ptysie

nazwa

Wykonanie

Zachciało się słodkiego...Tak po prostu :)
Miałam w domu śmietanę 30%, której termin ważności kończył się za 4 dni. Trzeba było działać!
Zrobiłam mini- ptysie z nadzieniem z bitej śmietany i ekstraktu waniliowego. Ekstrakt przygotowałam ok. 3 tygodni temu- jutro o tym napiszę.
Składniki na 2 blaszki małych ptysi:
250g wody
100g masła
200g mąki
szczypta soli
4 duże jajka
+ masa
0,5l schłodzonej śmietany 30% lub 36%
ok. 2-3 łyżek cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
Wlewamy do garnka wodę i wrzucamy masło. Całość stawiamy na ogniu i mieszamy do czasu roztopienia masła. Wsypujemy mąkę, ściągamy garnek z ognia i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Po chwili, kiedy ciasto jest gładkie i lekko przestygło dodajemy szczyptę soli i wbijamy 4 jajka. Teraz całość mieszamy używając miksera, aby pozbyć się grudek.
Ciasto nakładamy do szprycy, lub z pomocą łyżki nakładamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kratce.
Ubijamy śmietanę z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze minutę. Wstawiamy masę do lodówki na 30 min.
Kroimy ptysie na pół i nakładamy bitą śmietanę.
Swoje ptysie udekorowałam jeszcze czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej :)
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/09/waniliowe-mini-ptysie.html