Wykonanie
Zachciało się słodkiego...Tak po prostu :)Miałam w domu
śmietanę 30%, której termin ważności kończył się za 4 dni. Trzeba było działać!Zrobiłam mini- ptysie z nadzieniem z
bitej śmietany i ekstraktu
waniliowego. Ekstrakt przygotowałam ok. 3 tygodni temu- jutro o tym napiszę.
Składniki na 2 blaszki małych ptysi:250g
wody100g
masła200g
mąkiszczypta
soli4 duże
jajka+ masa0,5l schłodzonej
śmietany 30% lub 36%ok. 2-3 łyżek
cukrułyżka ekstraktu
waniliowegoWlewamy do garnka
wodę i wrzucamy
masło. Całość stawiamy na ogniu i mieszamy do czasu roztopienia
masła. Wsypujemy
mąkę, ściągamy garnek z ognia i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Po chwili, kiedy ciasto jest gładkie i lekko przestygło dodajemy szczyptę
soli i wbijamy 4
jajka. Teraz całość mieszamy używając miksera, aby pozbyć się grudek.Ciasto nakładamy do szprycy, lub z pomocą łyżki nakładamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ptysie pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kratce.
Ubijamy
śmietanę z
cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt
waniliowy i ubijamy jeszcze minutę. Wstawiamy masę do lodówki na 30 min.Kroimy ptysie na pół i nakładamy
bitą śmietanę.Swoje ptysie udekorowałam jeszcze
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej :)
Smacznego!