ßßß
Churros to hiszpańskie pączki z ciasta parzonego. Znakomicie nadadzą się do wykonania na "ostatnią chwilę", bo robi się je ekspresowo. Te tradycyjne wyciskane są wprost na rozgrzany tłuszcz, a moje postanowiłam upiec. Podane z czekoladą i tak będą zawierać dostateczną ilość kalorii. Ciasto na wersję pieczoną churros jest nieco bardziej zwarte niż to, które wykorzystuje się do zrobienia wersji tradycyjnej. Robiłam je 3 razy zanim uchwyciłam odpowiednią konsystencję, a wszystko zależy od wielkości jajek. Jeśli użyjecie małych jajek, to już wtedy nie trzeba dodawać dodatkowych dwóch łyżek mąki do ciasta.Inspiracja: Latina .Składniki na ok. 40 churros o długości 7-8 cm:2 łyżki brązowego cukru trzcinowego1/2 łyżeczki soli1 szklanka wody70 g masła1 pełna szklanka mąki + 2 łyżki2 jajka 'L'1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoDo rondla wlać wodę, dodać cukier, sól oraz masło. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a mikstura zacznie wrzeć. Zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką. Trzeba zrobić to bardzo dokładnie, by nie zostawić żadnych grudek w cieście.W małej misce roztrzepać widelcem jajka z ekstraktem. Dodać do ciasta i mieszać, aż składniki się połączą.Piekarnik rozgrzać do 200°C.Ciasto przełożyć do szprycy z karbowaną końcówką (nie za szeroką, bo churros będą surowe w środku). Podczas pieczenia i tak trochę urosną. Wyciskać podłużne kształty na blachę wyłożoną pergaminem. Ucinać najlepiej nożyczkami. Piec przez 10-12 minut.Cynamonowa posypka:1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonuCukier wymieszać z cynamonem i wszystko razem rozetrzeć w moździerzu. Przesypać do papierowej torby, wrzucić wystudzone churros i potrząsnąć. Dzięki temu nie tylko nabiorą zdecydowanego smaku, ale również zyskają piękny kolor.Sos czekoladowy:100 g ciemnej czekolady150 ml śmietany kremówkiszczypta soliCzekoladę posiekać na drobno. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, posolić i zalać nią czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać. Churros najlepiej podawać z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: