Wykonanie
Churros to hiszpańskie pączki z ciasta parzonego. Znakomicie nadadzą się do wykonania na "ostatnią chwilę", bo robi się je ekspresowo. Te tradycyjne wyciskane są wprost na rozgrzany tłuszcz, a moje postanowiłam upiec. Podane z
czekoladą i tak będą zawierać dostateczną ilość kalorii. Ciasto na wersję pieczoną churros jest nieco bardziej zwarte niż to, które wykorzystuje się do zrobienia wersji tradycyjnej. Robiłam je 3
razy zanim uchwyciłam odpowiednią konsystencję, a wszystko zależy od wielkości
jajek. Jeśli użyjecie małych
jajek, to już wtedy nie trzeba dodawać dodatkowych dwóch łyżek
mąki do ciasta.Inspiracja: Latina .Składniki na ok. 40 churros o długości 7-8 cm:2 łyżki
brązowego cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
wody70 g
masła1 pełna szklanka
mąki + 2 łyżki2
jajka 'L'1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDo rondla wlać
wodę, dodać
cukier,
sól oraz
masło. Podgrzewać na średnim ogniu, aż
masło się rozpuści, a mikstura zacznie wrzeć. Zdjąć garnek z ognia i dodać
mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką. Trzeba zrobić to bardzo dokładnie, by nie zostawić żadnych grudek w cieście.W małej misce roztrzepać widelcem
jajka z ekstraktem. Dodać do ciasta i mieszać, aż składniki się połączą.Piekarnik rozgrzać do 200°C.Ciasto przełożyć do szprycy z karbowaną końcówką (nie za szeroką, bo churros będą surowe w środku). Podczas pieczenia i tak trochę urosną. Wyciskać podłużne kształty na blachę wyłożoną pergaminem. Ucinać najlepiej nożyczkami. Piec przez 10-12 minut.Cynamonowa posypka:1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonuCukier wymieszać z
cynamonem i wszystko razem rozetrzeć w moździerzu. Przesypać do papierowej torby, wrzucić wystudzone churros i potrząsnąć. Dzięki temu nie tylko nabiorą zdecydowanego smaku, ale również zyskają piękny kolor.Sos
czekoladowy:100 g ciemnej
czekolady150 ml
śmietany kremówkiszczypta
soliCzekoladę posiekać na drobno.
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, posolić i zalać nią
czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać. Churros najlepiej podawać z jeszcze ciepłym sosem
czekoladowym.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: