ßßß
Do sałaty, czy raczej zielonych liści, jakie akurat masz w domu, podawaj je już wystudzone z dodatkiem świeżej bazylii, kaparów i ... słodkich czerwcowych truskawek.Do pieczonych pomidorów świetnie pasują liście musztardowca, rukola, mibuna i różne odmiany bazylii. Lubię podkreślić też smak startym serem chevrette i kaparami. A kwitnący tymianek cytrynowy pięknie wygląda i też świetnie się komponuje z pomidorami. Do dressingu koniecznie użyj pysznego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia, wymieszanego z odrobiną oliwy z suszonych pomidorów i malinowym octem winnym.Sałata z liści, pieczonych pomidorów i truskawekspora garść zielonych liści, jakie masz w domu lub ogrodzie np.:musztardowiec, rukola, roszponka, mibuna, bazylia, gałązki kwitnącego tymiankugarść soczystych truskawekkilka płatków twardego sera koziego chervette lub parmezanukaparyoliwa z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwekmalinowy ocet winny2 dojrzałe pomidory malinoweząbek czosnkuPomidory zalej wrzątkiem, zdejmij skórę, przekrój na połowy i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. W każdą połówkę wciśnij po kilka cienkich plasterków czosnku i połóż po listku bazylii. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok 40 minut. Pomidory powinny nieco zbrązowieć. Odstaw je do wystudzenia.Chłodne pomidory układaj na zielonych liściach, dodaj połówki truskawek, kilka kaparów, świeżą bazylię i płatki sera. Sos z pieczenia pomidorów wymieszaj z oliwą, octem, dopraw solą, pieprzem i skrop całość dressingiem. Do tej sałaty świetnie pasują grzanki z ciabatty lub świeża bagietka.