Wykonanie
Truskawki na targu kupuję w czerwcu w dużych ilościach. Zjadamy je bez niczego, ale też w plasterkach na grzankach z
chałki, ze
śmietaną i
miodem, w koktajlach, musach i ciastach. Lubię je dodawać do
sałat, a gdy osiągną rozsądną cenę, zrobię
dżem truskawkowy. To jedne z pierwszych
przetworów roku, zaraz po
konfiturze z mniszka i
konfiturze z
rabarbaru . Najbardziej ukochanym "
przetworem" są suszone jesienią
pomidory, których słodkawy aromat przez wiele godzin rozchodzi się po całym domu.
Potem układam je ciasno w słoiczkach i zalewam ciepłą
oliwą. Do jesieni jeszcze szmat czasu, ale gdy na targu kupiłam łubiankę wygrzanych słońcem
truskawek i ogromne
malinowe pomidory, zamarzyła mi się pieczona wersja
pomidorów. Tak powstała cudowna
sałata z pieczonymi
pomidorami i
truskawkami.
Do
sałaty, czy raczej zielonych liści, jakie akurat masz w domu, podawaj je już wystudzone z dodatkiem świeżej
bazylii,
kaparów i ... słodkich czerwcowych
truskawek.Do pieczonych
pomidorów świetnie pasują liście musztardowca,
rukola, mibuna i różne odmiany
bazylii. Lubię podkreślić też smak
startym serem chevrette i
kaparami. A kwitnący
tymianek cytrynowy pięknie wygląda i też świetnie się komponuje z
pomidorami. Do dressingu koniecznie użyj pysznego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia, wymieszanego z odrobiną
oliwy z
suszonych pomidorów i
malinowym octem winnym.
Sałata z liści, pieczonych
pomidorów i
truskawekspora garść zielonych liści, jakie masz w domu lub ogrodzie np.:
musztardowiec,
rukola,
roszponka, mibuna,
bazylia, gałązki kwitnącego
tymiankugarść soczystych
truskawekkilka
płatków twardego sera koziego chervette lub
parmezanukaparyoliwa z
suszonych pomidorów lub
oliwa z oliwekmalinowy
ocet winny2 dojrzałe
pomidory malinoweząbek
czosnkuPomidory zalej wrzątkiem, zdejmij skórę, przekrój na połowy i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Skrop je
oliwą z oliwek, dopraw
solą i
pieprzem. W każdą połówkę wciśnij po kilka cienkich plasterków
czosnku i połóż po listku
bazylii. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok 40 minut.
Pomidory powinny nieco zbrązowieć. Odstaw je do wystudzenia.Chłodne
pomidory układaj na zielonych liściach, dodaj połówki
truskawek, kilka
kaparów, świeżą
bazylię i
płatki sera. Sos z pieczenia
pomidorów wymieszaj z
oliwą,
octem, dopraw
solą,
pieprzem i
skrop całość dressingiem. Do tej
sałaty świetnie pasują grzanki z ciabatty lub świeża
bagietka.