ßßß
Najpopularniejsze pesto jest z bazylii, w sumie to podobno od bazylii się zaczęło i trwa tak aż do dziś z tym że dziś doczekaliśmy się wielu odmian i pomysłów na pesto w tym także mój na pesto z suszonych pomidorów.Składniki :200 g suszonych pomidorów z ziołowej zalewy2 orzechy włoskie2 ząbki czosnkułyżeczka kaparów30 g parmezanu (lub innego twardego sera)2-3 papryczki peperoncini (opcjonalnie jeśli ma być pikantne)1-2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie :Suszone pomidory odsączam na cedzaku z nadmiaru zalewy i razem z orzechami, czosnkiem, kaparami, parmezanem i papryczką peperoncini miksuję robotem na jednolitą masę. Oliwę z oliwek dodaję wedle potrzeby.Pomysłów do czego użyć pesto jest wiele, ja użyłem go np. do : schabowego - Schabowy z pikantnym pesto
