Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was cudowny przepis na przepyszny sernik. Oryginalny kaszubski sernik z
ziemniakami. Był już
chleb z
ziemniakami (klik) i pączki (klik) dlaczego nie sernik?To propozycja dla smakoszy tradycyjnego polskiego sernika. Idealna
słodycz, zwarty, pyyyszny. Inny od publikowanych do tej
pory. To nie jest kremowy sernik z rodzaju "maziastych" ale zapewniam Was że jest pyszny! Przepis na ten fenomenalny sernik dostałam od Czytelniczki bloga - Basi :)
Basiu raz jeszcze dziękuję Ci że podzieliłaś się nim ze mną :) A Wam bardzo, ale to bardzo go polecam :)Składniki:1 kg dobrego
sera tłustego lub klinek (nie wiaderkowe)4-5 średnich ugotowanych
ziemniaków (ok 350g)200g
masła10
jajek1 szkl.
cukru1
cukier waniliowy lub 2 łyżeczki domowego (klik)1
budyń śmietankowy bez
cukru lub 2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej400g
serka homogenizowanego waniliowegosok z 1
cytrynysok z 1/2
pomarańczy (dałam z 1)
bakalie jak kto lubi ( ja nie dodaje )1-2
laski waniliiZiemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
Masło rozpuścić w rondelku (nie zagotować).
Ser zmielić 2-3x w maszynce, dodać przeciśnięte
ziemniaki.
Żółtka utrzeć z połową
cukru. Z drugą połową ubić
białka na sztywną pianę.Do masy serowej dodawać partiami na zmianę:
serek homo, utarte
żółtka i rozpuszczone
masło. Cały cas miksować. Dodać wyciśnięte
soki z cytryny i
pomarańczy ziarenka
wanilii oraz
budyń. Na koniec dodać pianę z
białek i zmiksować na gładko.Blaszkę (23x33 lub wysoką tortownicę 28-30cm) dokładnie natłuścić i wysypać
kaszą manną. Masę
serową wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 180 stopni.Wystudzić najlepiej przez noc. Zimny polać polewą.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy sernik. Wstawiamy do lodówki.Smacznego :)

