ßßß Cookit - przepis na Kaszubski sernik z ziemniakami

Kaszubski sernik z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was cudowny przepis na przepyszny sernik. Oryginalny kaszubski sernik z ziemniakami. Był już chleb z ziemniakami (klik) i pączki (klik) dlaczego nie sernik?
To propozycja dla smakoszy tradycyjnego polskiego sernika. Idealna słodycz, zwarty, pyyyszny. Inny od publikowanych do tej pory. To nie jest kremowy sernik z rodzaju "maziastych" ale zapewniam Was że jest pyszny! Przepis na ten fenomenalny sernik dostałam od Czytelniczki bloga - Basi :) Basiu raz jeszcze dziękuję Ci że podzieliłaś się nim ze mną :) A Wam bardzo, ale to bardzo go polecam :)
Składniki:
1 kg dobrego sera tłustego lub klinek (nie wiaderkowe)
4-5 średnich ugotowanych ziemniaków (ok 350g)
200g masła
10 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki domowego (klik)
1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
400g serka homogenizowanego waniliowego
sok z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy (dałam z 1)
bakalie jak kto lubi ( ja nie dodaje )
1-2 laski wanilii
Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić w rondelku (nie zagotować). Ser zmielić 2-3x w maszynce, dodać przeciśnięte ziemniaki.
Żółtka utrzeć z połową cukru. Z drugą połową ubić białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodawać partiami na zmianę: serek homo, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Cały cas miksować. Dodać wyciśnięte soki z cytryny i pomarańczy ziarenka wanilii oraz budyń. Na koniec dodać pianę z białek i zmiksować na gładko.
Blaszkę (23x33 lub wysoką tortownicę 28-30cm) dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną. Masę serową wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić najlepiej przez noc. Zimny polać polewą.
Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy sernik. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/03/kaszubski-sernik-z-ziemniakami.html