Wykonanie
Wiedeńskich w internecie pełno, a każdy przepis inny. Na cieście, ciasteczkach takich i owakich... ale czy ze
spodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę i sięgnęłam po starą dobrą książkę... "Domowe ciasta i
ciasteczka"
Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. I wuala - no jest... Pozmieniany po mojemu - zamiast
rodzynków -
czekoladowe kropelki, a do tego
wanilia i duuużo mniej
cukru niż woryginale ;)Do kompletu polewa z
miodową nutką - pycha!

Choć nie było o tym
mowy w przepisie, postanowiłam wystudzić sernik powoli w piekarniku. Dzięki temu serniki mniej opadają i pozostają wilgotne :)Nie wiem czy powinnam to pisać, nie chcę nikomu robić reklamy, ale dobry
twaróg, to podstawa udanego sernika, a mi wszystkie najlepsze wychodzą ostatnio z
twarogiem sernikowym z Włoszczowy.Uwaga:
margarynę można zastąpić kostką
masła (200 g).Składniki - masa serowa (tortownica 26 - 28 cm):Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej!- 1 kg
sera twarogowego- 8 małych lub 6 dużych
jajek- 250 g
margaryny- 1 1/3 szklanki
cukru- 2 czubate łyżki
mąki pszennej- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 nieduże, ugotowane (bez
soli)
ziemniaki (można pominąć)- 1
laska wanilii (można zastąpić
cukrem waniliowym)- 100 g
czekoladowych kropelek (lub drobno posiekanej
czekolady)- opcjonalnie: zamiast
czekolady można dodać
bakalie-
margaryna i
bułka tarta do formySkładniki - polewa:- 100 g
masła- 1/2 szklanki
cukru pudru (może być nawet odrobinę mniej)- 1 łyżka
miodu- 2 czubate łyżki gorzkiego
kakao- 2 łyżki zimnej
wodyPrzygotowanie:1.
Margarynę ucieramy mikserem z
cukrem. Cały czas miksując, dodajemy po 1
żółtku. Następnie dodajemy
ziemniaki,
twaróg,
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną, ziarenka z
laski wanilii. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.2. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.3. Do wysmarowanej
margaryną i wysypanej
bułką tartą blachy przelewamy część masy, tak aby zakryła dno. Dodajemy część
czekoladowych kropelek. Przelewamy następną warstwę masy (ok. 1 cm) i wsypujemy kropelki, a następnie dodajemy resztę masy.4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ("góra-dół", bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut. Jeśli sernik będzie się za bardzo przypiekał z wierzchu zmieniamy ustawienie piekarnika tylko na "dół".5. Na koniec wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na ok. godzinę, półtorej. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Uwaga! Ponieważ piekłam sernik w tortownicy, która nie jest specjalnie szczelna na wszelki wypadek przed wysmarowaniem wyłożyłam ją dokładnie folią aluminiową.Przygotowanie polewy:1. Rozpuszczamy w rondelku
masło, dodajemy
cukier i
miód, podgrzewamy aż dobrze się rozpuszczą. Dodajemy
wodę i
kakao, mieszamy. Czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.2. Smarujemy sernik ciepłą, ale nie gorącą polewą. Wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki, żeby polewa zastygła.Wesołych Świąt i mnóstwa pyszności!! :)