Wykonanie
Delikatne, pyszne ptysie domowej roboty z kremem budyniowo –
dyniowym.
Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody (250 ml)125 g
masła lub
margaryny4
jajkaSkładniki na krem:1
budyń śmietankowy + 400 ml
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru¾ szklanki puree z dyni z tego przepisu125 g
masłaWykonanie ciasto:W rondlu z grubym dnem zagotowujemy
wodę z
masłem, następnie wsypujemy
mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje (będzie odchodziło od brzegów rondla) odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciast wbijamy
jajka i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blachę wysmarowaną
masłem (w dużych odstępach, ciasto mocno urośnie). Ptysie pieczemy ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 st. CKrem
dyniowy:W małym naczyniu, w 150 ml zimnego
mleka rozrabiamy
budyń z
mąką ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy pozostałe
mleko z
cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową, a następnie puree z dyni. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy).
Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie
masło.Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy masą budyniowo-
dyniową. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!