Wykonanie
Pin It
Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej
pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje .Przepis zaczerpnięty z hiszpańskiego bloga Mabel: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013...rta-magica.htmlSkładniki:4
jaja w temp. pokojowej150 g
cukru1 łyżka
wody125 g rozpuszczonego
masła lub
margaryny115 g przesianej
mąki1/2 litra letniego
mleka4 krople
octuesencja waniliowaWykonanie:
Żółtka zmiksować porządnie z
cukrem i łyżką
wody, dodać tłuszcz,
mąkę i letnie
mleko.
Białka ubić z 4 kroplami
octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do natłuszczonej szklanej formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Upieczone ciasto studzić w wyłączonym piekarniku.Ciasto posypać
cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone.I mamy 3-warstwowe ciasto.