Wykonanie
Ciasto to nazwę swą wzięło od sposobu wykonania a mianowicie topi się je w zimnej wodzie :) Jest super smaczne i bardzo ładnie i szybko wyrasta:) Polecam i zapraszam:)- 7 dkg
drożdży- 40 dkg
mąki + trochę do podsypania- 3/4 szklanki
cukru- pół szklanki
mleka- 12 dkg
masła lub
margaryny- 3
jajkaDrożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki , zalewamy letnim
mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn.
Mąkę mieszamy z zimnym
masłem lub
margaryną i
jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy
mąką, dodajemy
cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.
Moje ciasto jest jeszcze z
malinami i kruszonką , którą zrobiłam ze 100g
mąki, 50 g
masła i 50g
cukru pudru . Wszystko położyłam na ciasto przed pieczeniem.