Wykonanie
Pierwszy raz robiłam makowca i oto co z tego wyszło... :)
Składniki:-320 g.
mąki (ok. 2 i 1/4 szklani)-120 g. rozpuszczonej
margaryny lub
masła-3
jajka-50 g.
drożdży-100 g.
cukru (1/3 szklanki)-1/2 szklanki ciepłego
mleka-500 g. masy makowejSposób przygotowania:
Drożdże dodajemy do ciepłego
mleka z dodatkiem łyżeczki
cukru i
mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę
żółtka z
cukrem. Następnie dodajemy
mąkę i wyrośnięte
drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą
makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy
białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem.Smacznego! :)A.