Wykonanie
R azu pewnego t
rafiłam na
chałkę u Antenki, oryginalny przepis jest tutaj . Dzięki sugestiom autorki zrobiłam 2 sztuki, bo jedna wyszłaby gigantyczna. Smak obłędny, fajny pomysł na weekendowe śniadanie. P owtórz ę zapewne pieczenie tej
chałki jeszcze nie jeden raz. Polecam, bo warto:-)Składniki (jak w oryginale):25g
drożdży0.5 szklanka
mleka100g
cukru0.5 kg
mąki1
jajko25g
masłaok. 0.5 szklanki
wodykruszonka:2 łyżki
mąki1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami
cukru i z ciepłym
mlekiem. Rozczyn odstawić na chwilkę do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę składników wlewając rozpuszczone i wystudzone
masło . Na końcu wlewać
wodę i wyr a biać ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Podzielić na 2 części i z każdej uformować po 4 wałki. Spleść warkocze i połączyć w całość. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę łącząc jej składniki. Posypać nią
chałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 30 minut.