ßßß



R azu pewnego t rafiłam na chałkę u Antenki, oryginalny przepis jest tutaj . Dzięki sugestiom autorki zrobiłam 2 sztuki, bo jedna wyszłaby gigantyczna. Smak obłędny, fajny pomysł na weekendowe śniadanie. P owtórz ę zapewne pieczenie tej chałki jeszcze nie jeden raz. Polecam, bo warto:-)Składniki (jak w oryginale):25g drożdży0.5 szklanka mleka100g cukru0.5 kg mąki1 jajko25g masłaok. 0.5 szklanki wodykruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłaPrzygotowanie:Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i z ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić na chwilkę do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę składników wlewając rozpuszczone i wystudzone masło . Na końcu wlewać wodę i wyr a biać ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Podzielić na 2 części i z każdej uformować po 4 wałki. Spleść warkocze i połączyć w całość. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę łącząc jej składniki. Posypać nią chałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 30 minut.


