Wykonanie
Witajcie już właściwie po świętach :). Korzystając z chwili wolnego zrobiłam jedno zdjęcie drugiego wielkanocnego ciasta czyli karpatki z kremem budyniowym (ostatni dzień Świąt spędziliśmy w rozjazdach po rodzinie, więc może nie jest ono zbytnio artystyczne :)) . Ciasto według mnie bardzo proste, a w smaku wyśmienite :). Uwielbiam kremowe ciasta. Te "suche" jakoś mi nie podchodzą. Polecamy w ramach niedzielnego deseru... rodzina na pewno nie pogardzi :)Składniki na ciasto:200 g
mąki tortowej100 g
masła lub
margaryny250 ml
wody5
jajekSkładniki na krem budyniowy (przepis stąd):750 ml
mleka (3 szklanki)9 łyżek
cukru1 , 5 opakowania budyniu4,5 łyżki
mąki tortowej300 g
masłaaromat waniliowyCiasto:
Masło z
wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy
mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi.Krem: 2 szklanki
mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać
budyń,
mąkę,
cukier i dodać do gotującego się
mleka. Mieszać do momentu aż
budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo
masło (musi
mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę
aromatu waniliowego.Smacznego!