Wykonanie

Gdy zobaczyłam takie buchty na tej stronie (klik) od razu mnie zauroczyły :) Uwielbiamy buchty, ale do tej
pory podawałam je w wersji na słodko. Te są o tyle inne, że z powodzeniem zastępują obiad. Bardzo smakowały całej naszej rodzince i z pewnością jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.
Ciasto drożdżowe to publikowany już przepis na
bułki na
jogurcie (klik), a nadzienie pokombinowałam po swojemu. Pysznie wyszło więc polecam Wam baaaaaardzo :)Składniki na 12 szt:500 g
mąki pszennej 1 łyżka
cukru 1,5 łyżeczki
soli 8 g
drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)200 g
jogurtu (naturalnego lub greckiego)120 ml
mleka 1
jajko 60 g rozpuszczonego
masłaponadto:3-4 łyżki rozpuszczonego
masła1
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaSkładniki na nadzienie
mięsne:500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
musztardy delikatesowej
sól,
pieprzsłodka
czerwona paprykaponadto:10 podsmażonych plastrów
boczku lub
salami10 kostek
żółtego sera (ok. 2x2cm)1 duża
cebula pokrojona w kosteczkę
keczupzioła prowansalskie lub suszona
bazyliaMięso wymieszać z
musztardą,
cebulą, przeciśniętym
czosnkiem i
przyprawami. Smażyć na kilku łyżkach rozgrzanego
oleju.Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić (można użyć do tego malaksera lub maszyny do
chleba - opcja wyrabianie/rośnięcie. ) Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy placuszek. Układamy na nim składniki nadzienia (
żółty ser,
cebulkę,
mięso mielone,
keczup i podsmażony plaster
boczku i posypujemy odrobiną
ziół.) Sklejamy formując zgrabną bułeczkę. Układamy w tortownicy (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut. Po tym czasie polewamy kilkoma łyżkami rozpuszczonego
masła, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy ziarnam i
sezamu.Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. (Jeśli zbytnio będą się rumieniły przykrywamy folia aluminiową.) Podajemy z frytkami, dowolną
sałatką i ulubionymi sosami. Smacznego :)


