ßßß Cookit - przepis na Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 1 sztuk
mąka 5 łyżek stołowych
boczek 100 gramów
mięso mielone wieprzowe 300 gramów
cebula 1 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć sok i odstawić. Z soku z wierzchu zlać płyn, pozostały osad wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę oraz jajko i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, doprawić solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojone drobno cebule, paprykę oraz mięso. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i nadziać farszem mięsnym. Zlepić pyzy i partiami wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 12 - 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażonym boczkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10031/Pyzy-ziemniaczane-z-miesem