ßßß Cookit - przepis na Lasagne lazania z mięsem mielonym

Lasagne lazania z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl /)
Składniki:
6 płatków lasagne
½ kg mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula
10 listków czosnku niedźwiedziego
6 plasterków żółtego sera
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
5 łyżek oleju
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki.
Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia
i obłożyć resztą mięsa.
Następnie położyć plastry sera.
Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/lasagne-lazania-z-miesem-mielonym.html