Wykonanie
Początkowo miały być naleśniki.
Potem wytrawne naleśniki. Po drodze zawinięte i zapieczone pod
serem. A w końcu wyszedł torcik, w ostatniej chwili jakoś tak wpadł do głowy ;)Przygotowany w tortownicy mniej więcej 18 cm.
Składniki:Naleśniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka2
jajkasól,
pieprzłyżka
olejuFarsz:200 g
mięsa250 g przecieru4-5
pieczarek0,5
papryki1
cebulaczosnek granulowany
zioła prowansalskiesólświeżo zmielony
pieprzkawałek
sera2 łyżki
ketchupuPrzygotować ciasto na naleśniki: wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, odstawić przynajmniej na pół godziny ;) Smażyć na suchej patelni (chyba, że nie macie dobrej, tak jak ja :c wtedy co dwa naleśniki posmarować patelnię
olejem przy pomocy pędzelka).
Cebulę pokroić w kostkę, podobnie
pieczarki i
paprykę.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
paprykę, chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Dorzucić
pieczarki i smażyć kilka minut. Zdjąć warzywa na talerz, na
oliwie usmażyć
mięso mielone. Po odparowaniu
wody z
mięsa dodać warzywa i przecier.Pogotować trochę bez pokrywki, żeby sos zgęstniał. Przyprawić. Naleśniki układać naprzemiennie z farszem w tortownicy wysmarowanej tłuszczem - ja miałam
masłem, ale
oliwą czy
olejem będzie równie dobrze :)Piekarnik nagrzać do 200 st. Wierzch torciku posmarować
ketchupem i posypać
startym serem. Zapiec na najwyższej półce do zrumienienia.Taka porcja starcza na dwie, ew. trzy osoby ;) enjoy c: