Wykonanie

Dzisiaj wstęp krótki jako, że opis jest przydługawy :) Chciałam Wam zaprezentować ciasto jakie upiekłam z okazji Światowego Dnia pieczenia . Tegoroczna edycja World Baking Day odbywa się pod hasłem: "Piecz odważniej" i w myśl właśnie tego hasła zdecydowałam się na ciasto opatrzone nr 99 w 100-stopniowym poziomie trudności :) Ciasto jest pracochłonne ale smak wynagradza wszelkie trudy. Pyszne
czekoladowe ciasto, chrupiąca
czekolada,
galaretka i
truskawki z gruubą warstwą
śmietany. Całość cudnie gra.... a jak smakuje..... Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na
biszkopt czekoladowy:4
jajka3 łyżki lodowatej
wody160g
cukru65g
mąki pszennej tortowej65g
mąki kukurydzianej30g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąki, proszek i
kakao wymieszać i przesiać.
Białka ubić na sztywno z
wodą. Pod koniec ubijania dosypywać powoli partiami
cukier. Następnie kolejno dodawać
żółtka. Na koniec delikatnie ale dokładnie wmieszać
mąki i
kakao. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko natłuścić. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp 170-180 stopni (do tzw. "suchego patyczka). Upieczony
biszkopt wyjąć z formy i przykryć papierem (zapobiega wysychaniu).Składniki na
biszkoptową obręcz w paski:30g
margaryny4
jajka120g
cukru120g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoMargarynę rozpuścić i wystudzić.
Jajka ubić na parze z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać powoli do masy jajecznej cały czas miksując. Na koniec dodać
margarynę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać
kakao. Przełożyć je do worków cukierniczych lub butelek dekoratorskich z okrągłą końcówką.Blachę 35x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wielkość blachy jest istotna gdyż będziemy potrzebowali w
sumie pas ciasta o długości ok 70cm i wysokości 10 cm. Piekąc w w/w blaszce otrzymujemy dwa pasy które łatwo się łączą. Jeśli blaszka będzie krótsza wówczas łączeń będzie więcej i może to skutkować niestabilnością ciasta. Na papier wyciskamy naprzemiennie pasy raz jasnego raz ciemnego ciasta. Najlepiej zrobić najpierw ciemne zostawiając ok 1 cm przerwy
między nimi a
potem uzupełnić je jasnym
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie blachę wyjąć, ciasto przekroić na pasy o szerokości 10 cm a długości 35 cm i natychmiast zrolować w wilgotną ściereczkę. Tak zawinięte odstawić do schłodzenia.Składniki na
galaretkę truskawkową:250g
truskawek1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukru1 płaska łyżka
żelatynyTruskawki rozgnieść widelcem dokładnie. Wymieszać z
cukrem i
sokiem z cytryny. Podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia
cukru. Zdjąć z ognia. Do
żelatyny wmieszać dokładnie odrobinę musu
truskawkowy a następnie całość dokładnie wymieszać. Podgrzewać chwilę na małym ogniu. Nie zagotować (!) Wystudzić i odczekać chwilę aż zacznie tężeć.
Truskawki w
czekoladzie:10-15 szt
truskawek150g
czekolady gorzkiej2 łyżki
olejuCzekoladę z dodatkiem
oleju rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Truskawki dokładnie w niej zanurzamy, układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki by dokładnie stężały.Składniki na masę
śmietanową:500g
śmietany kremówki 36%2
śmietan-fixy1 łyżka
cukru z
wanilią (klik)1 kopiata łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukry i
śmietan-fixy.wykonanie:Blaty
czekoladowe docinamy ewentualnie do wymiaru 24cm. Przecinamy wzdłuż tak by otrzymać dwa blaty. Pierwszy z nich układamy na spodzie tortownicy (24cm) lub na płaskiej paterze i spinamy obręczą.
Czekoladę na kruchy spód rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dokładnie smarujemy spód.Ciasto w paski układamy wewnątrz dookoła tortownicy mocując na
czekoladzie. Następnie boki i łączenia smarujemy rozpuszczoną
czekoladą w taki sposób by utworzyła się nam tak jakby misa z
czekolady wewnątrz tortownicy. Wsadzamy do stężenia do lodówki.Gdy
czekolada jest już schłodzona i sztywna wyjmujemy tortownicę z lodówki i wykładamy warstwę tężejącej
galaretki truskawkowej. Układamy w niej "na sztorc"
truskawki w
czekoladzie i ponownie wstawiamy do lodówki celem dokładnego schłodzenia.Wyjmujemy. Układamy dokładnie wewnątrz
śmietanę i wyrównujemy. Brzegi jeśli tego wymagają docinamy. Wierzch krawędzi smarujemy delikatnie
śmietaną by blat
czekoladowy ładnie się przykleił. Układamy blat
czekoladowy, wyrównujemy i schładzamy .Składniki na polewę:150g
czekolady mlecznej6 łyżek
śmietany kremówki1-2 łyżki
kakaoCzekoladę ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gdy już jest rozpuszczona dodać
kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Gdy zacznie tężeć polać nią tort. Udekorować
truskawkami.Smacznego :)



