Wykonanie
Mmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą
śmietanowo-
truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie.
Składniki:Ciasto:250 g
masła0,5 szklanki *
wody250 g
cukru5 łyżek
kakao2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajek1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMasa
śmietanowo-truskawkowa:2
galaretki truskawkowe1 szklanka
wody2 duże
śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml)5 łyżek
cukru pudruok. 400 g
truskawekPolewa czekoladowa:100 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady deserowej2 łyżki
oleju* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:Ciasto:1.
Masło,
wodę i
cukier (zostawić 2 łyżki
cukru do
białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy miksera.2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 24 , 5 x 28 cm wysmarować tłuszczem.3 .
Białka oddzielić od
żółtek.4.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać
żółtka, ekstrakt z
wanilii i wymieszać. Dodać do rozpuszczonego
masła i dokładnie wszystko zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce
kakao.5.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać
cukier i dalej ubijać do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.6. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.7. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).8. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce, następnie przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć z powrotem do formy.Masa
śmietanowo-truskawkowa:
1. Dwie
galaretki rozpuścić w szklance gorącej
wody. Odstawić do wystygnięcia.2. Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą
galaretkę, ubić ponownie.
Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane
truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem 2 łyżek
oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta.