ßßß Cookit - przepis na Murzynek z masą truskawkową

Murzynek z masą truskawkową

nazwa

Wykonanie

Mmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła
0,5 szklanki * wody
250 g cukru
5 łyżek kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa śmietanowo-truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml)
5 łyżek cukru pudru
ok. 400 g truskawek
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju
* odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy miksera.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 24 , 5 x 28 cm wysmarować tłuszczem.
3 . Białka oddzielić od żółtek.
4. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać do rozpuszczonego masła i dokładnie wszystko zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce kakao.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
6. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
7. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
8. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce, następnie przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć z powrotem do formy.
Masa śmietanowo-truskawkowa:
1. Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie.
Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/05/murzynek-z-masa-truskawkowa.html