ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Zawsze bałam się zrobić biszkoptową roladę - po prostu obawiałam się, że mój biszkopt w trakcie rolowania pęknie... - ale zawsze chciałam to zrobić.
I pewnie dlatego zdecydowałam się na to wyzwanie! :)
Miłym zaskoczeniem było to, że w przygotowaniu rolady nie ma nic trudnego! :)
Ba! To bardzo prosty i szybki wypiek! :)
Szybki - bo szybko się piecze i jeszcze szybciej znika z talerzy! :D
Uważajcie! Ta rolada jest baaaardzo pyszna! :)
Potrzebujemy (biszkopt na szerokość blachy z piekarnika):
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
80 ml wody
45 ml oleju
3 łyżki kakao
500 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy lub 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
50 g gorzkiej czekolady
2 małe banany
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę z 3 łyżkami cukru.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy na przemian wodę, olej i przesianą mąkę.
Delikatnie mieszamy masę z żółtek z pianą.
4-5 łyżek białej masy przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym rogiem, resztę mieszamy dokładnie z przesianym kakao.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub woreczkiem wyciskamy łaty żyrafy i wkładamy blachę do piekarnika na 3 minuty.
Po tym czasie wyciągamy blachę i na powstały wzór wylewamy ciemne ciasto i pieczemy 20 minut.
Przygotujmy sobie duży kawałek papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy blachę, a ciasto przekładamy na nowy papier do pieczenia ciemną stroną do dołu, ściągamy starą warstwę papieru i znów odwracamy biszkopt tak, aby jego ciemna strona była na górze.
Zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę trzemy na tarce lub wrzucamy do miksera.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę albo śmietan fixy, na końcu dodajemy czekoladę.
Rozwijamy biszkopt, smarujemy go grubą warstwą śmietany, a na środek układamy banany.
Zwijamy ponownie w roladę i przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Zobacz też:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/rolada-zyrafa-straciatella-z-bananowym.html