ßßß
Potrzebujemy (biszkopt na szerokość blachy z piekarnika):5 jajek3/4 szklanki mąki pszennej6 łyżek cukru80 ml wody45 ml oleju3 łyżki kakao500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru pudru2 śmietan fixy lub 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody50 g gorzkiej czekolady2 małe bananyKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę z 3 łyżkami cukru.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy na przemian wodę, olej i przesianą mąkę.Delikatnie mieszamy masę z żółtek z pianą.4-5 łyżek białej masy przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym rogiem, resztę mieszamy dokładnie z przesianym kakao.Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub woreczkiem wyciskamy łaty żyrafy i wkładamy blachę do piekarnika na 3 minuty.Po tym czasie wyciągamy blachę i na powstały wzór wylewamy ciemne ciasto i pieczemy 20 minut.Przygotujmy sobie duży kawałek papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy blachę, a ciasto przekładamy na nowy papier do pieczenia ciemną stroną do dołu, ściągamy starą warstwę papieru i znów odwracamy biszkopt tak, aby jego ciemna strona była na górze.Zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.Czekoladę trzemy na tarce lub wrzucamy do miksera.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę albo śmietan fixy, na końcu dodajemy czekoladę.Rozwijamy biszkopt, smarujemy go grubą warstwą śmietany, a na środek układamy banany.Zwijamy ponownie w roladę i przechowujemy w lodówce.Smacznego! :)

Zobacz też: