Wykonanie
Zawsze bałam się zrobić
biszkoptową roladę - po prostu obawiałam się, że mój
biszkopt w trakcie rolowania pęknie... - ale zawsze chciałam to zrobić.I pewnie dlatego zdecydowałam się na to wyzwanie! :)Miłym zaskoczeniem było to, że w przygotowaniu rolady nie ma nic trudnego! :)Ba! To bardzo prosty i szybki wypiek! :)Szybki - bo szybko się piecze i jeszcze szybciej znika z talerzy! :DUważajcie! Ta rolada jest baaaardzo pyszna! :)

Potrzebujemy (
biszkopt na szerokość blachy z piekarnika):5
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
cukru80 ml
wody45 ml
oleju3 łyżki
kakao500 ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
cukru pudru2
śmietan fixy lub 1 łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki
wody50 g
gorzkiej czekolady2 małe
bananyKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je na pianę z 3 łyżkami
cukru.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy na przemian
wodę,
olej i przesianą
mąkę.Delikatnie mieszamy masę z
żółtek z pianą.4-5 łyżek białej masy przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym
rogiem, resztę mieszamy dokładnie z przesianym
kakao.Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub woreczkiem wyciskamy łaty żyrafy i wkładamy blachę do piekarnika na 3 minuty.Po tym czasie wyciągamy blachę i na powstały wzór wylewamy ciemne ciasto i pieczemy 20 minut.Przygotujmy sobie duży kawałek papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy blachę, a ciasto przekładamy na nowy papier do pieczenia ciemną stroną do dołu, ściągamy starą warstwę papieru i znów odwracamy
biszkopt tak, aby jego ciemna strona była na górze.Zwijamy
biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę trzemy na tarce lub wrzucamy do miksera.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder i rozpuszczoną
żelatynę albo
śmietan fixy, na końcu dodajemy
czekoladę.Rozwijamy
biszkopt, smarujemy go grubą warstwą
śmietany, a na środek układamy
banany.Zwijamy ponownie w roladę i przechowujemy w lodówce.Smacznego! :)



Zobacz też: