Wykonanie
To ciasto idealne na wyjątkowe uroczystości.Pięknie i elegancko prezentuje się
stole.Zdecydowanie
czekoladowe, wilgotne, z nutą
alkoholu i orzeźwiającą
galaretką z
mango.Masa, w postaci musu i
bita śmietana nadają mu przyjemnej lekkości.Polecam zwolennikom zdecydowanych smaków.

Składniki:
biszkopt6
jajek6 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejumus czekoladowy700 ml
śmietanki 30%200 g
czekolady gorzkiej200 g
czekolady mlecznejgalaretka z
mango1 duże
mango50 ml
wody3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukrubita śmietana300 ml schłodzonej
śmietanki 30%1
śmietan-fix1 łyżka
cukru pudru

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo, dodawać po łyżce
cukru. Kiedy
cukier się rozpuści, dodać
żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do masy jajecznej przesiane
maki,
proszek do pieczenia i
kakao. Wyłączyć mikser i wlać
olej. Delikatnie wymieszać.Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C ok. 30 minut.
Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.Przygotować mus:
Śmietankę i połamaną
czekoladę umieścić w misce, którą ustawić na garnku z gotująca
wodą. Mieszać do połączenia składników. Gdyby zostały małe grudki, można przelać przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie umieścić w lodówce i chłodzić 4 godziny.Miksturę wyjąć z lodówki i ubić jak
bitą śmietanę. Mus powinien też
mieć konsystencję jak
bita śmietana.Pierwszy krążek
biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go 5-6 łyżkami
likieru czekoladowego ( ja użyłam
Amaretto ).3 łyżki musu odłożyć, a pozostały wyłożyć na
biszkopt i wyrównać. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym ( ten również nasączyć
alkoholem).Schłodzoną kremówkę z
cukrem i
śmietan-fiksem ubić na sztywno. Ubitą
śmietaną przykryć drugi
biszkopt (
śmietanę rozprowadzić dokładnie przy brzegach tortownicy, by
galaretka później nie spłynęła). Wstawić do lodówki.
Mango obrać, pokroić i zmiksować blenderem na puree.
Wodę zagotować z
cukrem, rozpuścić w niej
żelatynę. Mieszankę połączyć z puree. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na wierzch
tortu. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy. Odłożonym wcześniej musem, obłożyć boki
tortu. Wierzch
tortu dowolnie udekorować.Smacznego !Źródło przepisu TU