ßßß Cookit - przepis na Tort z musem czekoladowym i mango

Tort z musem czekoladowym i mango

nazwa

Wykonanie

To ciasto idealne na wyjątkowe uroczystości.
Pięknie i elegancko prezentuje się stole.
Zdecydowanie czekoladowe, wilgotne, z nutą alkoholu i orzeźwiającą galaretką z mango.
Masa, w postaci musu i bita śmietana nadają mu przyjemnej lekkości.
Polecam zwolennikom zdecydowanych smaków.
Składniki:
biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
mus czekoladowy
700 ml śmietanki 30%
200 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady mlecznej
galaretka z mango
1 duże mango
50 ml wody
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
bita śmietana
300 ml schłodzonej śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do masy jajecznej przesiane maki, proszek do pieczenia i kakao. Wyłączyć mikser i wlać olej. Delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C ok. 30 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.
Przygotować mus:
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w misce, którą ustawić na garnku z gotująca wodą. Mieszać do połączenia składników. Gdyby zostały małe grudki, można przelać przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie umieścić w lodówce i chłodzić 4 godziny.
Miksturę wyjąć z lodówki i ubić jak bitą śmietanę. Mus powinien też mieć konsystencję jak bita śmietana.
Pierwszy krążek biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go 5-6 łyżkami likieru czekoladowego ( ja użyłam Amaretto ).
3 łyżki musu odłożyć, a pozostały wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym ( ten również nasączyć alkoholem).
Schłodzoną kremówkę z cukrem i śmietan-fiksem ubić na sztywno. Ubitą śmietaną przykryć drugi biszkopt ( śmietanę rozprowadzić dokładnie przy brzegach tortownicy, by galaretka później nie spłynęła). Wstawić do lodówki.
Mango obrać, pokroić i zmiksować blenderem na puree. Wodę zagotować z cukrem, rozpuścić w niej żelatynę. Mieszankę połączyć z puree. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na wierzch tortu. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy. Odłożonym wcześniej musem, obłożyć boki tortu. Wierzch tortu dowolnie udekorować.
Smacznego !
Źródło przepisu TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/07/Tort-z-musem-czekoladowym-i-mango.html