Wykonanie
Tort Szwarcwaldzki to wbrew pozorom bardzo proste do wykonania ciasto, nadajace sie zarówno na tort urodzinowy, jak i zupełnie bez okazji.

5
jajek rozmiaru L1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki ciemnego
kakao1
cukier waniliowy2 łyżki
olejuszczypta
soliok. 250g-500g
wiśni (zależy, czy chcecie
wiśnie tylko w środku, czy też i w górnej warstwie)200 ml
wodycukier do smaku
żelatyna500 ml
śmietany tortowej 30%środek utrzymujący trwałość
bitej śmietany-
śmietan-fixczekolada do dekoracji - do momentu ścierania przechowujemy ją w lodówce, by była twarda1.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Nadal ubijając, stopniowo dodawać
cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym
żółtku, dobrze ubijając po każdym. Na końcu dodać
cukier waniliowy.Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą
mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i
kakao, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek
mąki, ale jednocześnie aby ubite
jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy
olej i mieszamy.Ciasto przelać do wysmarowanej
masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.Po upieczeniu
biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.2. W międzyczasie, kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy
wiśnie. Najpierw starannie je drylujemy. Następnie przesypujemy do rondla i wlewamy ok. 200 ml
wody. Chodzi o to, byśmy
mieli wiśnie w niewielkiej ilości soku, a nie na odwrót. Dosładzamy
wiśnie do smaku, w zależności od stopnia ich kwaśności. Następnie dodajemy
żelatynę- ilość zgodną z opisem na opakowaniu. Należy wziąć jedynie pod uwagę, że aby
owoce stężały, potrzeba więcej
żelatyny, niż do samego soku. Ja używam ok. 3 łyżeczek na 250 g
wiśni.
Żelatynę dokładnie rozprowadzoną w niewielkiej ilości wrzącej
wody wlewamy do
wiśni, całość dokąłdnie mieszamy i odstawiamy do stężenia, aż całośc osiągnie konsystencję gęstego
kisielu.3.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem
śmietan-fixu i
cukru pudru.4. Wystudzony
biszkopt kroimy na pół. Na dolnym blacie układamy tężejące
wiśnie. Przykrywamy połową
bitej śmietany i drugim blatem ciasta. Na nim znowu układamy
wiśnie (jeśli zdecydowaliśmy się na
wiśnie na obu poziomach, ja nie), i drugą połowę
bitej śmietany.Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) dla dekoracji
czekoladę.