ßßß Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Tort Szwarcwaldzki to wbrew pozorom bardzo proste do wykonania ciasto, nadajace sie zarówno na tort urodzinowy, jak i zupełnie bez okazji.
5 jajek rozmiaru L
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 250g-500g wiśni (zależy, czy chcecie wiśnie tylko w środku, czy też i w górnej warstwie)
200 ml wody
cukier do smaku
żelatyna
500 ml śmietany tortowej 30%
środek utrzymujący trwałość bitej śmietany- śmietan-fix
czekolada do dekoracji - do momentu ścierania przechowujemy ją w lodówce, by była twarda
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubijając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.
Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.
Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
2. W międzyczasie, kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy wiśnie. Najpierw starannie je drylujemy. Następnie przesypujemy do rondla i wlewamy ok. 200 ml wody. Chodzi o to, byśmy mieli wiśnie w niewielkiej ilości soku, a nie na odwrót. Dosładzamy wiśnie do smaku, w zależności od stopnia ich kwaśności. Następnie dodajemy żelatynę- ilość zgodną z opisem na opakowaniu. Należy wziąć jedynie pod uwagę, że aby owoce stężały, potrzeba więcej żelatyny, niż do samego soku. Ja używam ok. 3 łyżeczek na 250 g wiśni. Żelatynę dokładnie rozprowadzoną w niewielkiej ilości wrzącej wody wlewamy do wiśni, całość dokąłdnie mieszamy i odstawiamy do stężenia, aż całośc osiągnie konsystencję gęstego kisielu.
3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.
4. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Na dolnym blacie układamy tężejące wiśnie. Przykrywamy połową bitej śmietany i drugim blatem ciasta. Na nim znowu układamy wiśnie (jeśli zdecydowaliśmy się na wiśnie na obu poziomach, ja nie), i drugą połowę bitej śmietany.
Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) dla dekoracji czekoladę.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/07/Tort-Szwarcwaldzki.html