Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 250 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
mąka pszenna 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
kakao ciemne 1 łyżek stołowychWykonanie:1.
Margarynę,
żółtka i
cukier utrzeć mikserem na pulchną masę. Dodać
olej i
śmietanę dalej ubijając.2.
Mąkę pszenną i ziemniaczana wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao.3. Do ubitej masy z punktu 1 przesiać
mąki z proszkiem i
kakao. Wszystko razem dokładnie ubić na jednolitą masę.4.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie i dokładnie wymieszać.5. Gotowe ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem np.
margaryną.6. Piec ok 40 min w temperaturze 160st.Uwagi:Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.W zwykłym piekarniku gazowym piec w temp. 180st przez ok 50min.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na drewnianą deseczkę do ostudzenia.Jeśli nie chce się odkleić od formy wystarczy gorącą formę przykryć na chwilę mokrą ściereczkę i da się ciasto wyjąć bez problemu.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: michael2Data: 2009-12-23Super tylko trudno się robi ale i tak dobra:)Autor: Asia4147Data: 2009-11-29Kiedyś próbowałam tego ciasta w pracy,olśniło mnie.Naprawde rewelacja!Autor: Kiki:)Data: 2009-03-26Jak dla mnie rewelacja, zabieram się do pieczenia, szybko, tanio i efekt olśniewający. Uwielbiam do
kawy tego typu ciasta.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: