Wykonanie
Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy
kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.
Składniki:babka:3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanejpół kostki
margaryny (125 g )3 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octupolewa:400 ml
śmietany 12 %1,5 szklanki
cukrupół kostki
margaryny2 czubate łyżki
kakaododatkowo 200 g
wiórków kokosowychNa babkę ucieramy
margarynę z
cukrem, dodajemy
jajka. Do utartej masy dodajemy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, oraz
olej i
ocet. Dokładnie ucieramy.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto wyrównując powierzchnię.Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Jak ciasto nam stygnie robimy polewę, w garnku podgrzewamy
śmietanę z
cukrem, dodajemy
margarynę, mieszamy i chwilę gotujemy by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodajemy
kakao, rozcieramy grudki i odstawiamy by przestygło.Ciasto kroimy na kwadraty, tak około 8 cm., które kroimy na trójkąty. Nasze trójkąty ja z córkami smarowałam pędzelkiem i obtaczałam w wiórkach
kokosowych.Gotowe kokosanki wstawiamy do lodówki by polewa zastygła.SMACZNEGO