Wykonanie
To właśnie
biszkopt jest podstawą większości
tortów. Może być też
spodem do niektórych ciast czy deserów. Sekretem udanego
biszkoptu jest dokładne ubicie
jajek z
cukrem.
Biszkopt powinien wtedy pięknie urosnąć nawet bez dodatku
proszku do pieczenia. Ja jednak dodaję proszek, tak dla pewności :) W gotowym cieście jego smak i tak jest niewyczuwalny. A oto mój sprawdzony przepis na
Biszkopt, pieczony w tortownicy o średnicy 23 cm.Składniki:4
jajka¾ szklanki
cukruŁyżka
cukru waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanejSzklanka
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Do miski wbijamy 2
jajka i 2
żółtka, dodajemy
cukier z
cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać!
Potem dodajemy przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej
białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane
mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu
biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od
razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Żeby otrzymać
biszkopt czekoladowy, przed dodaniem
mąki, dodajemy pastę
kakaową zrobioną z 3 łyżek gorzkiego
kakao rozprowadzonych w 4 łyżkach
wody.Jak już mamy jasny
biszkopt i ciemny
biszkopt, to może powstać tort szachownica .
Biszkopty przekrajamy na dwa blaty. Bierzemy 2 okrągłe talerzyki, jeden większy drugi mniejszy i przykładając je do blatów wycinamy obręcze. Z obręczy składamy nowe blaty. Ciemna obręcz, jasna, ciemna, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy drugi blat złożony z jasnej, ciemnej i jasnej obręczy, itd. Gotowy tort, po przekrojeniu będzie miał wzór szachownicy, zupełnie jak mój niedawny tort urodzinowy :)