Wykonanie
To ciasto rozpływa się w ustach, dlatego warto poświęcić trochę czasu, bymóc się nim delektować.Nikt się nie oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania.
Serowy krem i kawałki
bananów, idealne komponuję się z ciemnym
spodem i
czekoladą . Pychotka.CZEGO POTRZEBUJEMYCiasto:300 g
cukru5
jajek125 ml
oleju125 ml
wody200 g
mąki pszennej3 łyżki
kakao 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie
serowe :8
bananów100 g.
cukrusok z cytryny plus trochę soku do skropienia
bananów500 g
twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego5 płaskich łyżeczek
żelatyny w proszku400 ml słodkiej
śmietany 30%Polewa:150 g
gorzkiej czekolady25 g
margaryny200 ml słodkiej
śmietany 30%kawałek
czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)PRZYGOTOWANIE
Jajka ubijamy z
cukrem. Dodając stopniowo
olej i
wodę.
Kakao,
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej
margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić.
Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
Twaróg utrzeć z
cukrem i
sokiem z cytryny.
Banany skropić
sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy
żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu
serowego i wymieszać.
Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na
banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz. Przygotować polewę.
Czekoladę i
margarynę roztopić w kąpieli
wodnej. Dodać
śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część
czekolady zetrzeć na grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki.SMACZNEGOP