ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta - przepis

Kopiec kreta - przepis

nazwa

Wykonanie

Kopiec kreta z pewnością każdy skojarzy z ciastem prosto z paczki. I tu Was zaskoczę, te ciasto przygotowałam sama, ze składników które znam i lubię. Zero dodatkowej chemii. Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego namawiam Was do skorzystania z przepisu i omijanie w sklepie półek z gotowymi, niezdrowymi mieszankami do wypieku ciast. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka (M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
125 g masła/margaryny
2 łyżki kakao
nie pełne pół szklanki wody
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
0,5 szklanki cukru pudru (lub mniej)
2 śmietan fix-y
100 g dowolnej czekolady, startej na małych oczkach
3 banany + kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuszczamy masło/margarynę z cukrem, wodą oraz kakao. Całość mieszamy by się nie przypaliło, następnie chłodzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją po łyżce do wystudzonej masy z margaryny, całość miksując. Na końcu dodajemy lekko ubite jajka i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę (ok. 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 35 min. (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto wydrążamy tak, by zostawić 1,5 cm boków i nienaruszony spód. Wydrążone ciasto rozdrabniamy w rękach.
Śmietankę lekko ubijamy. Śmietanfixy mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do śmietanki i ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy startą czekoladę.
Banany obieramy, kroimy na pół i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą ubitą śmietankę tworząc kopiec kreta. Wierzch posypać wydrążonym środkiem ciasta, całość schładzamy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/12/kopiec-kreta-przepis.html