ßßß
SKŁADNIKI:Ciasto:1,5 szklanki mąki tortowej2 jajka (M)1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru125 g masła/margaryny2 łyżki kakaonie pełne pół szklanki wodyKrem:500 ml śmietanki kremówki0,5 szklanki cukru pudru (lub mniej)2 śmietan fix-y100 g dowolnej czekolady, startej na małych oczkach3 banany + kilka kropel soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:W rondelku rozpuszczamy masło/margarynę z cukrem, wodą oraz kakao. Całość mieszamy by się nie przypaliło, następnie chłodzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją po łyżce do wystudzonej masy z margaryny, całość miksując. Na końcu dodajemy lekko ubite jajka i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę (ok. 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 35 min. (do suchego patyczka).Wystudzone ciasto wydrążamy tak, by zostawić 1,5 cm boków i nienaruszony spód. Wydrążone ciasto rozdrabniamy w rękach.Śmietankę lekko ubijamy. Śmietanfixy mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do śmietanki i ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy startą czekoladę.Banany obieramy, kroimy na pół i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą ubitą śmietankę tworząc kopiec kreta. Wierzch posypać wydrążonym środkiem ciasta, całość schładzamy w lodówce. Smacznego!