ßßß Cookit - przepis na Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Opis : Żurek lub Barszcz Biały przygotowuje się u Nas w tygodniu. Nigdy nie gościł na Naszych (moim i mojego M.) wielkanocnych stołach. Z resztą inne zupy również się na nim nie pojawiały. W tym roku postanowiłam, że zrobię wyjątek.
Jak wspomniałam Żurek lub Barszcz biały serwuję na obiad w tygodniu, więc taka wielkanocna wersja powinna być bardziej wykwintna. Taka też jest. Dobrze przygotować go wcześniej, aby się przegryzł.
Żurek wielkanocny wzbogacony jest o suszone grzybki i gotowany na wywarze z warzyw, surowej białej kiełbasy i wędzonego boczku (w wersji tygodniowej podsmażam wędliny). Może być podawany z ziemniakami lub bez, ale obowiązkowo z jajkiem. Dla wzbogacenia całości obsypany białym serem i natką pietruszki. W konsystencji nie jest rzadki, ale również nie gęsty, taki pośredni.
Pochodzenie : przepis złożony z dwóch przepisów pochodzących z jakiegoś czasopisma
Ilość : ponad 1 , 5 l (nie licząc składników dodatkowych)
Składniki Na Żur :
2. większe laski białej surowej kiełbasy lub w ostateczności białej parzonej
200 g wędzonego surowego boczku
0,5-1 garść suszonych grzybów
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
2 duże liście pora
1/4 dużej cebuli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 goździków
5 ziaren pieprzu
750-800 ml wody
0 , 5 l zakwasu na Żurek (Żurek z butelki)
5 łyżek gęstej śmietany
2 płaskie łyżki mąki pszennej (każda po 15 ml)*
1,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
*mąkę pszenną dodać tylko w razie konieczności, ponieważ każdy zakwas może różnić się jej ilością i tym samym zupa może wyjść za gęsta; upewnijmy się czy konsystencja zupy nam odpowiada czy tez nie; żurek nie powinien mieć konsystencji sosu, więc jeśli jest odpowiedni pomińmy dodatkową ilość mąki
Składniki Dodatkowe :
osolone ugotowane ziemniaki w połówkach - ilość wedle uznania (opcjonalnie)
połówka ugotowanego jajka na 1 porcję zupy
1 łyżeczka sera białego na 1 porcję zupy
Przygotowanie :
Całą kiełbasę włożyć do garnka.
Boczek pokroić w paski i włożyć do garnka.
Suszone grzybki włożyć do garnka.
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i w całości włożyć do garnka.
Liście pora umyć, przekroić na pół i włożyć do garnka.
Cebulę obrać i włożyć do garnka.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki.
Wszystko zalać wodą.
Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 30 min.
Do zupy wlać zakwas na Żurek.
Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20 min.
Zupę odsączyć, pozostawiając sam wywar wraz z kiełbasą, boczkiem, marchewką i ewentualnie porem. Resztę usunąć.
Białą kiełbasę oraz marchew pokroić w plastry i wrzucić z powrotem do wywaru wraz z pozostałymi składnikami.
Odlać z zupy odrobinę wywaru i wymieszać ze śmietaną, aby ona sama się zahartowała.
Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Zupę doprowadzić do zagotowania.
Mieszankę z mąki wlać do gotującej się zupy, mieszając do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.
Dodać majeranek.
Wyłączyć płomień.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać chrzan.
Dodać cukier.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ugotowanym jajkiem, białym serem oraz natką pietruszki.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/zurek-wielkanocny.html