Sero-makowiec bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mak 1 sztuk
serek homogenizowany 1 kilogramów
śmietana 0.5 szklanek
olejek migdałowy według uznania
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
żelatyna 3 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 0.5 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przelać na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 0k. 20 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor.
Wykonanie masy makowej : wyjąć z puszki i dobrze wymieszać.
Wykonanie masy serowej:
serek, mikserem, połączyć ze śmietaną, dosładzając do smaku, dodać zapach. Namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę rozpuścić na małym ogniu i połączyć z serem.
Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - masa serowa - herbatniki oblane polewą i posypane wiórkami kokosowymi.
Wykonanie polewy: wszystkie składniki , mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (kakao, margaryna, cukier 0,5 szklanki, mleko, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka. Ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia a kroić po kilku godzinach.
Autor: Becia
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4027/Sero-makowiec-bez-pieczenia