ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 5 łyżek stołowychmąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkakao 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptabrzoskwinie konserwowe 1 puszkaśmietana 1,2 litrówżelatyna 7 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier według uznaniagalaretka czerwona 0,5 sztukherbatniki 200 gramówkakao 2 łyżek stołowychmargaryna 100 gramówcukier 0,5 szklanekmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychajerkoniak 4 litrówmleko 2 łyżek stołowychPerełki cukrowe według uznaniasok z cytryny 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić z 4 łyżkami cukru oraz szczyptą soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie razem z zalewą dobrze zmiksować. 3 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami musu i połączyć z resztą. Cały czas ubijając mikserem, chwile razem ubijać. Można ew. masę dosłodzić. Tężejącą wylać na zimny biszkopt umieszczony w wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki.Masa śmietankowa: śmietanę ubić z cukrem do smaku, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami soku z cytryny. 4 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu galaretkę pociąć łyżeczką na mniejsze kawałki i wymieszać z masą. Tężejącą masę wylać na masę brzoskwiniową i wyrównać.Na masie śmietankowej ciasno poukładać herbatniki.Polewa kakaowa: w rondelku mieszając, podgrzewać margarynę z kakao, pół szklanki cukru, mlekiem, adwokatem, mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka) tak długo, aż cukier się rozpuści, na małym ogniu, a masa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą polewę równomiernie rozprowadzić na herbatnikach i obficie obsypać perełkami cukrowymi.Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.Złożenie ciasta: biszkopt kakaowy-masa brzoskwiniowa-masa śmietankowa-herbatniki-polewa kakaowa-perełki cukrowe.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: