ßßß Cookit - przepis na Kolorowy przekładaniec

Kolorowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
śmietana 1,2 litrów
żelatyna 7 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier według uznania
galaretka czerwona 0,5 sztuk
herbatniki 200 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
cukier 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
ajerkoniak 4 litrów
mleko 2 łyżek stołowych
Perełki cukrowe według uznania
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić z 4 łyżkami cukru oraz szczyptą soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.
Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie razem z zalewą dobrze zmiksować. 3 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami musu i połączyć z resztą. Cały czas ubijając mikserem, chwile razem ubijać. Można ew. masę dosłodzić. Tężejącą wylać na zimny biszkopt umieszczony w wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa śmietankowa: śmietanę ubić z cukrem do smaku, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami soku z cytryny. 4 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu galaretkę pociąć łyżeczką na mniejsze kawałki i wymieszać z masą. Tężejącą masę wylać na masę brzoskwiniową i wyrównać.
Na masie śmietankowej ciasno poukładać herbatniki.
Polewa kakaowa: w rondelku mieszając, podgrzewać margarynę z kakao, pół szklanki cukru, mlekiem, adwokatem, mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka) tak długo, aż cukier się rozpuści, na małym ogniu, a masa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą polewę równomiernie rozprowadzić na herbatnikach i obficie obsypać perełkami cukrowymi.
Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.
Złożenie ciasta: biszkopt kakaowy-masa brzoskwiniowa-masa śmietankowa-herbatniki-polewa kakaowa-perełki cukrowe.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10988/Kolorowy-przekladaniec