Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
śmietana 1,2 litrów
żelatyna 7 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier według uznania
galaretka czerwona 0,5 sztuk
herbatniki 200 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
cukier 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
ajerkoniak 4 litrów
mleko 2 łyżek stołowychPerełki
cukrowe według uznania
sok z cytryny 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić z 4 łyżkami
cukru oraz szczyptą
soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz
kakaem i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.Masa brzoskwiniowa:
brzoskwinie razem z zalewą dobrze zmiksować. 3 łyżki
żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, podgrzewać, aż
żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami musu i połączyć z resztą. Cały czas ubijając mikserem, chwile razem ubijać. Można ew. masę dosłodzić. Tężejącą wylać na zimny
biszkopt umieszczony w wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki.Masa śmietankowa:
śmietanę ubić z
cukrem do smaku,
cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami
soku z cytryny. 4 łyżki
żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i podgrzewać, aż
żelatyna się rozpuści. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami
śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu
galaretkę pociąć łyżeczką na mniejsze kawałki i wymieszać z masą. Tężejącą masę wylać na masę
brzoskwiniową i wyrównać.Na
masie śmietankowej ciasno poukładać
herbatniki.Polewa
kakaowa: w rondelku mieszając, podgrzewać
margarynę z
kakao, pół szklanki
cukru,
mlekiem,
adwokatem,
mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka) tak długo, aż
cukier się rozpuści, na małym ogniu, a masa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą polewę równomiernie rozprowadzić na herbatnikach i obficie obsypać perełkami cukrowymi.Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.Złożenie ciasta:
biszkopt kakaowy-masa brzoskwiniowa-masa śmietankowa-
herbatniki-polewa
kakaowa-perełki
cukrowe.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: