ßßß
Wbrew powszechnemu myśleniu, kokos właściwy (Cocos nucifera) jest pestkowcem, a nie orzechem. Składa się z trzech warstw: egzokarpu, mezokarpu i endokarpu. Termin „kokos” sięga XVI wieku. Wywodzi się z języka hiszpańskiego i portugalskiego, i oznacza „uśmiech”. Zawartość pestkowca oferuje wiele korzyści pod postacią oleju, wody, mleka, cukru i wiórków.
Owoce są duże, okrągłe i bardzo twarde. Rosną u podstawy korony drzewa kokosowego, zwanego też palmą kokosową. Występują w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, głównie na piaszczystych glebach wybrzeży. Owoce preferują słoneczną i deszczową pogodę, a także obszary o wysokiej wilgotności. Działanie niskich temperatur jest dla rośliny bardzo niekorzystne. Pochodzenie drzewa kokosowego nie jest sprecyzowane. Niektórzy twierdzą, że kokos został odkryty na obszarach Malezji. Inni uważają, że w północno-zachodniej Ameryce Południowej. Popularność kokosu rozprzestrzeniła się za sprawą morskiego handlu. Dzisiaj, kokos uprawiany jest w ponad 70 krajach na całym świecie. Największe uprawy występują w Indiach, Indonezji, Sri Lance, Filipinach i Malediwach.
Wiórki kokosowe powstają z rozdrobnionego i wysuszonego miąższu. W takiej postaci, kokos jest dostępny zarówno w słodkiej, jak i niesłodzonej formie. Słodkie wiórki otrzymuje się poprzez zmieszanie wiórków z cukrem pudrem. Nadają się idealnie do przyrządzania słodkich potraw. Wiórki niesłodzone sprawdzają się znakomicie w daniach pikantnych.
Wiórki kokosowe można przygotować samodzielnie ze świeżego owocu. Czynność jest nieco pracochłonna, ale bardzo wynagradzająca.
Dostępne są najczęściej słodzone i w jednym rozmiarze. Niesłodzone wiórki można nabyć w sklepie ze zdrową żywnością. Przed dokonaniem zakupu, najlepiej powąchać i posmakować wiórki, aby upewnić się, że są świeże.
Warto opiekać wiórki kokosowe. Tym sposobem, surowe wiórki nabiorą pięknej, złotej barwy i bardziej intensywnego smaku. Opiekanie sprowadza się do równomiernego rozłożenia wiórków na blasze i umieszczenia w piekarniku, w temperaturze 180 st. C. Należy uważnie obserwować zawartość piekarnika. Warto też kilka razy pomieszać wiórki, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy przybiorą jasnobrązową barwę, wyciągnąć wiórki z piekarnika.
Białko i błonnik
Wiórki zawierają bogate ilości białka i błonnika. Białko odbudowuje komórki, oraz pomaga utrzymać zdrowe tkanki i mięśnie. Błonnik zmniejsza ryzyko zaparć i hemoroidów, promując prawidłowe trawienie. Ponadto, składniki te obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Żelazo
Wiórki stanowią dobre źródło żelaza. Żelazo jest bardzo ważne w produkcji hemoglobiny. Jest ona białkiem w czerwonych komórkach krwi i rozprowadza tlen do wszystkich obszarów w organizmie. Niedobór żelaza prowadzi do osłabienia i zmęczenia. Odpowiednie ilości żelaza wspierają też układ odpornościowy.
Cynk
Wiórki posiadają przyzwoitą zawartość cynku. Cynk jest kluczowym minerałem dla siły i zdrowia układu odpornościowego. Odgrywa też kluczową rolę w procesie gojenia ran.
UWAGA: Wiórki wykazują dużą zawartość nasyconych tłuszczów. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia, otyłości i cukrzycy. Warto więc posypywać wiórkami potrawy o niskiej zawartości tłuszczu, jak niskotłuszczowy jogurt lub płatki owsiane. Zmniejszenie w daniach ilości wiórków kokosowych o połowę, wciąż zapewni posmak kokosu. A do tego, obniży spożycie tłuszczu, kalorii i cukru.
Wiórki kokosowe przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób wytrzymają 1-2 miesiące. W przypadku zamrożenia, włożyć wiórki do szczelnie zamkniętego pojemnika, w którym przetrwają cały rok.
Porcja: 15g Kalorie: 83 kcl
Błonnik pokarmowy1,3 g
z cukrów23 kcal
z białek2,3 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,4E-06 g
Objętość42 g/m3
Food folate1,1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,298 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,073 μg
Tłuszcz6,9 g
Tłuszcze nasycone6,2 μg
Tłuszcze trans0,0003 g
trans monoenoic fat0,0003 g
trans polyenoic fat0 g
Węglowodany5,8 g
Total Folate1,1E-06 μg
Sacharoza5,4 g
Skrobia0 g
Glukoza0,08 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,0015 g
Galaktoza0 g
Cukier4,4 g
Białko0,671 g
Tryptofan0,0074 g
Treonina0,024 g
Izoleucyna0,025 g
Leucine0,049 g
Lysine0,03 g
Metionina0,013 g
Cystyna0,012 g
Fenyloalanina0,033 g
Tyrosine0,02 g
Walina0,039 g
Arginina0,111 g
Histydyna0,015 g
Alanina0,035 g
Kwas asparaginowy0,066 g
Kwas glutaminowy0,155 g
Glicyna0,032 g
Prolina0,029 g
Seryna0,036 g
Hydroksyprolina0 g
A0 μg
B16,5E-06 mg
C0,00013 mg
B63,6E-05 mg
E4,2E-05 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol4,5E-06 μg
Delta-tocopherol0 μg
B38,3E-05 mg
B120 μg
B29E-06 mg
B59,8E-05 μg
B90 μg
K3E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,073 mg
Fosfor0,023 mg
Magnez0,011 mg
Potas0,067 mg
Sód0,017 μg
Wapń0,003 mg
Żelazo0,000384 mg
Cynk0,000256 mg
Mangan0,000348 μg
Miedź8,3E-05 μg
Selen2,6E-06 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %