Wykonanie
Zupa minestrone to najsłynniejsza włoska zupa i zawsze byłam ciekawa jak smakuje. I chyba się nie rozczarowałam, bo tego rodzaju zupy bardzo lubię. Tak w
skrócie opisałabym ją jako
pomidorową z warzywami. Zdrowa, smaczna i bardzo sycąca zupa. Z przepisu zamieszczonego poniżej wychodzi spory gar, który z powodzeniem zaspokoi głód 6 osób. Zupę polecam i pewnie jeszcze nie raz wypróbuję kolejny przepis na zupę minestrone .Nieco zmieniony przeze mnie przepis(min zmieniłam czas dodania
ziemniaków i
makaronu) pochodzi z książki
Gino D'acampo "Fantastico!"Ps. Przed chwilą dowiedziałam się, że
Gino D'acampo, którego prawie wszystkie książki posiadam, został lauratem National Television Awards i zgodnie z obietnicą, w programie This Morning gotował... nago:))Ps.1 Dla zainteresowanych
Gino;)) i jego przepisami odsyłam do strony itv :)
5 łyżek
oleju2
cebule, pokrojone w kostkę2
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę2
selery naciowe, umyte i pokrojone w kostkę200 g
kapusty, najlepiej włoskiej, grubo posiekanejpuszka 200 g cannellini beans(zwykłej
białej fasoli, ja dałam borlotti), odcedzona300 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkępuszka 400 g pokrojonych
pomidorów200 g
fasolki szparagowej(może być mrożona)2 litry rosołku, z 4
kostek rosołowych120 g
makaronu conchiegliette(małe muszelki, ja dałam
makaron babuni)4 łyżki grubo posiekanej
natki pietruszki80 g świeżo
zmielonego sera Parmesan, opcjonalnie
sól i
pieprzOlej podgrzewam w dużym rondlu na średnim ogniu i smażymy
cebulę,
marchewkę i
selera przez około 10 minut.Dodajemy
fasolkę,
kapustę, pokrojone
pomidory i rosołek. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, zmniejszamy gaz, częściowo przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy
ziemniaki i gotujemy jeszcze 25 minut, 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
makaron i
pietruszkę.Podajemy natychmiast, posypane ewentualnie
Parmesanem.
Podajemy natychmiast, posypane ewentualnie
Parmesanem.