Wykonanie
Na obiad serwowałam już kilkakrotnie taką zupę
fasolową. Jest lekka i pyszna, a przepis pochodzi z gazety Dobre rady .
Składniki:1 puszka
białej fasoli1
marchewka1
por1
cebula3
ziemniaki2
pomidory100 g
makaronu typu łazanki
olejsól,
pieprzposiekana
natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy,
marchew i
pora kroimy w plasterki,
ziemniaki w kostkę,
cebulę w piórka.2.
Olej rozgrzewamy w garnku, wrzucamy najpierw
cebulę i
pora,
potem dodajemy
marchew i
ziemniaki i chwilę dusimy.3. Warzywa zalewamy
wodą (2-3 litry) i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.4. W tym czasie gotujemy łazanki w wodzie z dodatkiem
soli. Po zagotowaniu hartujemy zimną
wodą.5.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Fasolę odsączamy z zalewy.6. Do gotującej się zupy dodajemy
fasolę i
pomidory, doprawiamy
solą oraz
pieprzem, wrzucamy łazanki, mieszamy. Po zagotowaniu się zupy dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.
Smacznego!!!