ßßß
Przepis na 3 porcjeBezglutenowyWegańskiTo szybkie danie idealnie nadaje się na obiad lub przystawkę dla większej ilości osób.1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w cienkie półplastry cebulę. 2. Smaż aż zmięknie i leciutko przyrumieni się. 3. Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli oraz rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry i smaż 2 minuty, ciągle mieszając. 4. Wrzuć posiekaną w plasterki marchewkę, soczewicę, cukier, przecier i wlej bulion warzywny. 5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką i duś ok. 30 minut, aż soczewica i marchewki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj. 6. Zdejmj z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj sok z cytryny i zieleninę. Podawaj gorące lub ciepłe, skropione oliwą z oliwek.



Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.Pieczona dynia z ciecierzycąHerbata na grypę i przeziębienie