Wykonanie
4 łyżki
oleju rzepakowego1
cebula3–4 ząbki
czosnku1½ łyżeczki ziaren
kolendry¼ łyżeczki suszonych
płatków chilli100 g
zielonej soczewicy6
marchewek2 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżeczki
miodu lub
cukru trzcinowego275 ml
bulionu warzywnegogarść z grubsza posiekanej
natki pietruszki,
koperku lub
miętysok z ½
cytrynyoliwa z oliwek do skropienia
sólpieprz
Przepis na 3 porcjeBezglutenowyWegańskiTo szybkie danie idealnie nadaje się na obiad lub przystawkę dla większej ilości osób.1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej
olej i dodaj pokrojoną w cienkie półplastry
cebulę. 2. Smaż aż zmięknie i leciutko przyrumieni się. 3. Dodaj drobno posiekany
czosnek,
chilli oraz rozgniecione w moździerzu ziarna
kolendry i smaż 2 minuty, ciągle mieszając. 4. Wrzuć posiekaną w plasterki
marchewkę,
soczewicę,
cukier, przecier i wlej
bulion warzywny. 5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką i duś ok. 30 minut, aż
soczewica i
marchewki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj. 6. Zdejmj z ognia, dopraw
solą,
pieprzem, dodaj
sok z cytryny i
zieleninę. Podawaj gorące lub ciepłe, skropione
oliwą z oliwek.





Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki D. Henry FOOD form
PLENTY.Pieczona
dynia z
ciecierzycąHerbata na grypę i przeziębienie