ßßß Cookit - przepis na Marchewki z zieloną soczewicą na ciepło

Marchewki z zieloną soczewicą na ciepło

nazwa

Wykonanie

4 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
3–4 ząbki czosnku
1½ łyżeczki ziaren kolendry
¼ łyżeczki suszonych płatków chilli
100 g zielonej soczewicy
6 marchewek
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
275 ml bulionu warzywnego
garść z grubsza posiekanej natki pietruszki, koperku lub mięty
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek do skropienia
sól
pieprz
Przepis na 3 porcje
Bezglutenowy
Wegański
To szybkie danie idealnie nadaje się na obiad lub przystawkę dla większej ilości osób.
1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w cienkie półplastry cebulę. 2. Smaż aż zmięknie i leciutko przyrumieni się. 3. Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli oraz rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry i smaż 2 minuty, ciągle mieszając. 4. Wrzuć posiekaną w plasterki marchewkę, soczewicę, cukier, przecier i wlej bulion warzywny. 5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką i duś ok. 30 minut, aż soczewica i marchewki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj. 6. Zdejmj z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj sok z cytryny i zieleninę. Podawaj gorące lub ciepłe, skropione oliwą z oliwek.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.
Pieczona dynia z ciecierzycą
Herbata na grypę i przeziębienie
Źródło:http://bezokruszka.pl/marchewki-zielona-soczewica-na-cieplo