ßßß
Składniki:2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (black beans)1 pałka pokrojonego selera naciowego1 paryka zielona pokrojona w kostkę1 cebula pokrojona w drobną kostkę4 ząbki posiekanego czosnku2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę, lub 1 puszka pokrojonych na drobno pomidorów1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub kaszy jęczmiennej albo pęczaku może być też kasza gryczanaok. 4 szklanki wody lub bulionu warzywanego1/3 łyżeczki oregano1/3 łyżeczki cuminu1/3 łyżeczki papryki ostrej (płatków)sól, przyprawa warzywana1/2 pęczka kolendry (cilantro)majonez z ziemniaka (opcjonalnie)1 avocado (opcjonalnie)Wykonanie:Cebulę, czosnek, seler i parykę podsmażamy na oleju, dodajemy do tego pokrojone pomidory i smażymy dalej ok. 5 min.Dodajemy resztę składników i gotujemy.Do dekoracji dodajemy cilantro, majonez z ziemniaka, i pokrojone avocado (Patrz na zdjęcie).Tak wyglądały u mnie warzywa po wstępnym podsmażeniu w garnku. Dodałam właśnie pomidorki.