Wykonanie
Czarna fasola, której największe uprawy są w Brazyli i Indiach nie zaczęsto gości w naszej kuchni, może ze względu na swój zniechęcający kolor. Jednak prawidłowe odżywianie to przede wszystkim różnorodność. W takim razie i na taką „czarną owcę” wśród
fasol też jest miejsce.Ta zupa, to kombinacja wielu przepisów. Przyglądałm się im i przyglądałam, a dzisiaj postanowiłam, że zrobię,
czemu nie?Kombinacja smakowa warzyw i
fasoli okazała się super apetyczna i nie czarna (!) … aha, nie omijacie
natki kolendry (cilantro), bo bez niej zupa straci swój wyjątkowy smak.

Składniki:2 szklanki ugotowanej
czarnej fasoli (black beans)1 pałka pokrojonego
selera naciowego1
paryka zielona pokrojona w kostkę1
cebula pokrojona w drobną kostkę4 ząbki posiekanego
czosnku2
pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę, lub 1 puszka pokrojonych na drobno
pomidorów1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub
kaszy jęczmiennej albo pęczaku może być też
kasza gryczanaok. 4 szklanki
wody lub
bulionu warzywanego1/3 łyżeczki
oregano1/3 łyżeczki cuminu1/3 łyżeczki
papryki ostrej (
płatków)
sól,
przyprawa warzywana1/2 pęczka
kolendry (cilantro)
majonez z
ziemniaka (opcjonalnie)1
avocado (opcjonalnie)Wykonanie:
Cebulę,
czosnek,
seler i
parykę podsmażamy na
oleju, dodajemy do tego pokrojone
pomidory i smażymy dalej ok. 5 min.Dodajemy resztę składników i gotujemy.Do dekoracji dodajemy cilantro,
majonez z
ziemniaka, i pokrojone
avocado (Patrz na zdjęcie).Tak wyglądały u mnie warzywa po wstępnym podsmażeniu w garnku. Dodałam właśnie
pomidorki.