Wykonanie
Soczewica czerwona jest to pozbawiona łuski
soczewica brązowa, najbardziej lekkostrawna z wszystkich roślin strączkowych, niskokaloryczna i smaczna! Łatwa w przygotowaniu i w przeciwieństwie do innych
fasolowych nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem.
Soczewica jest dobrym źródłem:
białka, błonnika, kwasu foliowego (zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży i noworodków) zawiera też żelazo, magnez i wiele innch składników. Warto pamiętać o tym że żelazo lepiej się wchłania kiedy jest w towarzystwie wit. C. Czyli pasztet podany na
chlebie z pełnego przemiału z
pomidorem nie tylko da nam tzw. pełnowartościowe
białko ale także pozwoli lepiej wykorzystać zawarte w
soczewicy żelazo. Zapraszam do wypróbowania, prostego i smacznego przepisu na pasztet.Składniki:1 szklanka zmielonej
soczewicy czerwonej1 3/4 szklanki
bulionu warzywnego lub
wody1 1/4 szklanki
soku pomidorowego1 łyżeczka
cebuli w proszku1 łyżeczka
soli1/3 łyżeczki
bazylii1/3 łyżeczki
oregano2 ząbki
czosnku przeciśniętgo przez praskę lub 1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka
przyprawy warzywnejSOCZEWICA CZERWONA
Zmieloną
soczewicę (
soczewicę mielimy w młynku do
kawy albo w malakserze) wkładamy do garnka, zalewamy
wodą lub
bulionem warzywnym i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez 10 min, dodajemy
sok pomidorowy i resztę składników, i gotujemy przez następne 10 min. Mamy uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać
wody.Gorącą
soczewicę wkładamy do pojemika, powierzchnię wygładzamy i pokrywamy cienką warstwą
oleju, aby zapobiec wyschnięciu oraz powstaniu grubej „skóry” albo przykrywamy folią. Pasztet gotowy jest do spożycia po wystygnięciu.

Foto M.Bojko