Wykonanie
Wegańskie paluszki a ‚la
rybne przedstawia Beatka S., która prowadzi kuchnię wegetariańską od ponad 20 lat.Składniki:1 l
wody (lub
bulionu warzywnego)ok. 2oo g
kaszki kukurydzianej1
cebula2 łyżki
oleju1 łyżeczkaprzyprawy do ryb1 łyżeczka
przyprawy warzywnej1 łyżeczka
czosnku granulowanego
sól ziołowa i pierz do smakuWykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na
oleju.Zagotować
wodę, dodać podduszoną
cebulę i
przyprawy i stale mieszając dodawać stopniowo
kaszkę kukurydzianą.Gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.Ugotowaną
kaszkę przełożyć do prostokątnego naczynia na ok. 3-centymetrową wysokość i zostawić do zastygnięcia.Po wystygnięciu pokroić w prostokątne paluszki. Panierować i smażyć. Z przepisu wychodzi ok. 30 paluszków.Panierka:Zamiast
jajka używamy
wodę wymieszaną z
mąką i z
przyprawami.Panierujemy w mieszance z
bułki tartej, zmielonego siemnienia lnianego i
płatków drożdżowych.