Wykonanie
Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie
soli. Wielu specjalistów uważa, że spożycie
soli powinno być ograniczone do jednej łyżeczki dziennie (ok. 5g), a u osób z nadciśnieniem 1-4g dziennie.Pasta z
drożdży zapewne wesprze nasze próby zapobiegania miażdżycy i będzie też efektowna na przyjęciach.Składniki:1/3 kostki świeżych
drożdży piekarskich1/3 – 1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewkawoda lub
bulion warzywanyprzyprawy:
olej,
sól,
przyprawa warzywna,
pieprz ziołowyawokado (opcjonalnie)
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę,
marchewkę ścieramy na tarce i smażymy ok. 4 min, dodajemy
drożdże*,
płatki owsiane oraz tyle
wody, aby po ugotowaniu
płatków uzyskać dość gęstą masę. Smażymy mieszając następne 10 min. Możemy przed podaniem pasty na
chleb dodać
awokado i wymieszać, albo pokroić plasterki
awokado na
chleb lub
bułkę a następnie nałożyć pastę.
*
Drożdże – żeby „zabić”
drożdże najlepiej zalać je wrzątkiem na 5 min. a później smażyć(zgodnie z powyższym przepisem)