Świeżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.Składniki:-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej-4-5 cebul-2 ząbki czosnku-sól, pieprzziołowy i naturalny-olej-1/2 szklanki wodyMięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzemziołowym i naturalnym.Pozostawiamy na ok. godzinę.Cebulę i czosnek kroimy.Mięso podsmażamy z obu stron na oleju.Po podsmażeniu mięsa na tej samej patelni i pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek.Dolewamy wodę i chwilę gotujemy.Do mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym przekładamy zawartość patelni,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut.Gotowe.Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako wkład do kanapek.Smacznego!