Wykonanie
Dziś przedstawiam najlepszą wersję pęczotto, jaką dotąd
jadłam, pełną leśnego smaku i
grzybowego aromatu. Słyszałam, że
kasza idealnie pasuje do
grzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek
suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same
grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc
grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy
mięso (
schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do
pieczonego mięsa.
1 szklanka
kaszy pęczak2
cebule3 ząbki
czosnku0,5 litra
bulionu warzywnego +
woda z moczenia
grzybów50 ml
białego wina20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata
olej1 łyżka
masłasól,
pieprz1.
Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej
wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie
grzyby odcedzamy (zachowując
wodę!) i kroimy na drobne kawałki.2.
Cebulę i
pomidory kroimy w kostkę.3.
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie.4. Na rozgrzanej patelni podsmażamy
cebulę i
grzyby. Po kilku minutach dodajemy
czosnek. Po chwili wsypujemy
kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy
wino i gotujemy do momentu aż
kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący
bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy
masło i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy.