ßßß Cookit - przepis na Pęczotto z suszonymi grzybami

Pęczotto z suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam najlepszą wersję pęczotto, jaką dotąd jadłam, pełną leśnego smaku i grzybowego aromatu. Słyszałam, że kasza idealnie pasuje do grzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa.
1 szklanka kaszy pęczak
2 cebule
3 ząbki czosnku
0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
50 ml białego wina
20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata
olej
1 łyżka masła
sól, pieprz
1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki.
2. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
3. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie.
4. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/peczotto-z-suszonymi-grzybami.html