Wykonanie
W niedzielę odwiedziłam rodzinę mieszkającą na wsi. Oprócz tego, że spędziłam czas na świeżym wiejskim powietrzu w fantastycznym i wesołym towarzystwie to zostałam obdarowana ogromną wiąchą świeżego
koperku. Musiałam go jakoś zagospodarować więc pomyślałam o tradycyjnej kuchni polskiej.
Dorwałam wczoraj na rynku piękną, dorodną
kapustę, przytargałam ze sklepu kawał mięcha i tak oto powstało proste polskie a jakże pyszne danie.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 90 minStopień trudności – średniSkładniki:80 dag
surowej szynki wieprzowej,1 duża główka
młodej kapusty,2 duże
cebule,1/3 kostki
masła,pęczek świeżego
koperku,1 szklanka
bulionu warzywnego,
olej do smażenia,
sól,
pieprz,Sposób wykonania:
mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy, kroimy na grube plastry i lekko je rozklepujemy,rozbite plastry kroimy w szerokie paski, oprószamy
solą i
pieprzem, na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
mięso aż się zrumieni, następnie podlewamy ½ szklanki
bulionu i dusimy pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie (około 60 min.), w tym czasie obieramy
cebulę, kroimy w kosteczkę,
kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy, oprószamy
solą i ugniatamy rękoma żeby zmiękła (odstawiamy na kilka minut), w garnku o grubym dnie roztapiamy
masło dodajemy
cebulę,kiedy
cebula się zeszkli dodajemy,
kapustę, wlewamy pozostały
bulion, doprawiamy
pieprzem i ewentualnie jeszcze
solą, dusimy pod przykryciem około 20-30 min. od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy pęczek posiekanego świeżego
koperku,miękkie, uduszone
mięso dodajemy do
kapusty, podajemy ze świeżym
pieczywem lub
ziemniakami dekorując gałązką pachnącego
koperku.Inne pomysły na
młodą kapustę:1. kapuśniaczek z
młodej kapusty z
grzybami2.
Sałatka z
młodej kapusty z
pomidorami i
czosnkiem