Wykonanie
Oglądając kiedyś Kuchnię tv zauważyłam
sos pomidorowy zrobiony na bazie
cebuli i postanowiłam wyprobować go do
kurczaka. Sos ma jakąś włoską nazwę, ktorej niestety zapomniałam. Ale skoro włoski, to do
kurczaka w tym sosie zrobiłam polentę.kilka kawałków
kurczaka ( u mnie udka)2
cebuleszklanka
przecieru pomidorowego ( u mnie zalewa z puszki)
sól,
pieprz zwykły i
ziołowypapryka słodka w proszku,
bazyliarosół lub
bulion warzywnyolejKawałki
kurczaka solimy, posypujemy
pieprzami i
papryką. Obsmażamy na
oleju dodając pokrojoną w półplasterki
cebulę. Gdy
cebula zmięknie a
kurczak się przyrumieni, dodajemy stopniowo niewielkie ilości
bulionu lub rosołu i dusimy, uzupełniając wyparowany płyn. Gdy
mięso będzie miękkie, wlewamy
przecier pomidorowy, dodajemy
bazylię i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy najlepiej z polentą.Wprawdzie podawałam już przepis na polentę, ale dawno a teraz udoskonaliłam jej przyrządzanie w mikrofalówce ( na pewno się nie przypali ), więc może przypomnę:POLENTAOk. 1, 5 szklanki
kaszki kukurydzianej ( najlepiej średniej)3 szklanki
wodyłyżka
oliwysólWrzącą
wodę wlewamy do odpowiedniego naczynia, solimy i dodajemy
oliwę. Wsypujemy
kaszkę mieszając dokładnie. Wkładamy do kuchenki na 600 W na 4 minuty. Wyjmujemy, mieszamy dokładnie widelcem, rozbijając grudki. Gdy uzyskamy gładką masę, wstawiamy do kuchenki na tę samą moc na ok. 10 minut. Po tym czasie zostawiamy kilka minut w wyłączonej kuchence, żeby „doszła” . Czasami da się już kroić w plastry, jeśli nie, to nabieramy łyżką.Możemy też polentę wzbogacić, dodając starty
parmezan. Wtedy zwiększamy ilośc
wody – ma być jej dwa
razy tyle, co suchych składników.Zastudzoną polentę możemy pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Taka jest moim zdaniem najlepsza.
Kurczak w tym sosie w towarzystwie polenty bardzo na smakował. Smacznego !