Wykonanie
Często przygotowuję dania ze
schabu. To fajny kawałek
mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie.
Schab w
cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta
schabowego .Chude, soczyste
mięso w towarzystwie uduszonej
cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" :))
![](/Data/Images/walijskiepichcenie.blogspot.com\2015_slash_08_slash_schab-w-cebuli-ala-stek/l/914615136.JPG)
Składniki:6 p lastrów
schabu3 średnie
cebulesólpieprz ziołowysłodka paprykaolejWykonanie:
Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi
przyprawami. U mnie
sól,
pieprz ziołowy i
słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni
olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka
cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na
oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy
cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl.
bulionu (lub
wody) i dusimy pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego
schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą ugotowaną na sypko.
![](/Data/Images/walijskiepichcenie.blogspot.com\2015_slash_08_slash_schab-w-cebuli-ala-stek/l/2038914957.JPG)