Wykonanie
Nie wiem ile ten sposób przyrządzenia
schabu ma wspólnego z Bałkanami, ale wiem na pewno, że jest smaczny. :-) Przepis ten znalazłam kiedyś w jednej z gazetek kulinarnych i z pewnością
będę go powtarza ć.
Schab w tej formie jest mocno
pomidorowy, mocno warzywny i aromatyczny, bo sporo w ni m przyp raw. Myślę, że gdyby dodać zieloną
pietruszkę i
żółty ser, było by jeszcze smaczniej.
400g
schabu2
cebule2
czerwone papryki200ml
przecieru pomidorowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego200g
pieczarek1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczka cząbru
sól,
pieprzolej1.
Schab kroimy w kostkę, doprawiamy wolą i
pieprzem. Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę
cebulą i
czerwoną papryką na rozgrzanym
oleju.2. Dodajemy pokrojone w półplasterki
pieczarki. Dusimy do odparowania
wody (jeśli
papryka nadal będzie twarda, podlewamy 1/4 szklanki
wody i odparowujemy), po czym dodajemy
przecier pomidorowy, koncentrat i
przyprawy.3. Podajemy z
kaszą lub z
ziemniakami.