ßßß Cookit - przepis na Pieczone ćwiartki ziemniaków

Pieczone ćwiartki ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą być serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne, lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu. Niewiele przy nich pracy, bo nie wymagają obierania, a efekt znakomity. Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał.
Składniki:
po kilka ziemniaków na osobę
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć w papierowym ręczniku
zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
ziemniaki średniej wielkości, mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki, większe w ósemki. Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami, olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut. W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać
podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/pieczone-cwiartki-ziemniakow.html