Wykonanie
Uwielbiam
ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z
ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą być serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne, lekko chrupiące super smakują z dodatkiem
tymianku lub
rozmarynu. Niewiele przy nich pracy, bo nie wymagają obierania, a efekt znakomity. Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zima to najlepsza
pora na ten ziemniaczany specjał.
Składniki:po kilka
ziemniaków na osobęgałązka
rozmarynukilka gałązek
tymianku2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprzWykonanie:
ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć w papierowym ręczniku
zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
ziemniaki średniej wielkości, mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki, większe w ósemki. Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z
ziołami,
olejem i
przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut. W trakcie pieczenia
ziemniaki można przemieszaćpodawać z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO!