Wykonanie
            Soczewnica to taka lepsza jajecznica. lepsza, bo smaczniejsza, zdrowa i etyczna.Na dwie solidne porcje potrzeba:3 
cebule2 
pieczarkiząbek 
czosnku3/4 szklanki 
soczewicy czerwonejolejsólwodaRobi się tak:Posiekaną 
cebulę wrzuca się na patelnię z 
olejem. W międzyczasie plasterkuje się 
pieczarki i dorzuca do 
cebuli. Na koniec dodajemy splasterkowany ząbek 
czosnku. Jak już te składniki się podduszą i zmiękną, dorzucamy 
soczewicę i zalewamy szklanką 
wody. Solimy do smaku. W trakcie duszenia 
woda będzie odparowywać, więc sukcesywnie dolewamy 
wody, aż 
soczewica zmięknie a całość przybierze formę ciapaji.Gdy przybierze można nakładać na talerze, stroić zielonym i podawać z 
pieczywem:
