Wykonanie
            To moje pierwsze pierogi z 
soczewicą, ale na pewno nie ostatnie. Doprawiłam je świeżym 
zielonym pieprzem i kuminem. Cudowne połączenie.

Składniki na farsz:2 szklanki 
czerwonej soczewicy1 - 2 łyżeczki 
zielonego pieprzu1 łyżeczka kuminu2 ząbki 
czosnkusól do smaku2 - 3 
cebuleolej
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy przez około 10 minut, do miękkości. 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie 
oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty 
czosnek. Ugotowaną 
soczewicę odcedzamy, a następnie wykładamy na patelnię i odparowujemy. 
Zielony pieprz i kumin ucieramy w moździerzu. Dodajemy do 
soczewicy, doprawiamy do smaku 
solą.Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie (od momentu kiedy wypłyną czekamy około minuty).

/wydrukuj przepis/
