ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z czerwonej soczewicy

Zupa-krem z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Krem z czerwonej soczewicy zrobiłam pierwszy raz i wiem, że już na stałe zagości w moim menu. Zupa jest pyszna, kremowa, delikatna w smaku, a do tego jest bardzo zdrowa, ponieważ czerwona soczewica jest cennym źródłem białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Samo zdrowie. Polecam.
Dla 4 osób:
1,5 litra bulionu warzywnego
20 dag czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów w kawałkach (około 40 dag)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz
natka pietruszki
// 1 puszka pomidorów w kawałkach ( około 40 dag )1/2 opakowania mrożonych warzyw lub świeże warzywa ( marchewka, pietruszka, seler )1 lub 2 kostki bulionu np. cielęcego olej 20 dag czerwonej soczewicy 1 cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
//
Do bulionu warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. W drugim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rumienimy na złoty kolor. Wrzucamy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. Pomidory przekładamy do garnka z soczewicą, przykrywamy i gotujemy 5-10 minut. Tak ugotowaną zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329205533,title,Zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy,index.html