Wykonanie
Krem z
czerwonej soczewicy zrobiłam pierwszy raz i wiem, że już na stałe zagości w moim menu. Zupa jest pyszna, kremowa, delikatna w smaku, a do tego jest bardzo zdrowa, ponieważ
czerwona soczewica jest cennym źródłem
białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Samo zdrowie. Polecam.Dla 4 osób:1,5 litra
bulionu warzywnego20 dag
czerwonej soczewicy1 puszka
pomidorów w kawałkach (około 40 dag)1
cebula1 ząbek
czosnkuolejsól,
pieprznatka pietruszki// 1 puszka
pomidorów w kawałkach ( około 40 dag )1/2 opakowania
mrożonych warzyw lub świeże warzywa (
marchewka,
pietruszka,
seler )1 lub 2 kostki
bulionu np. cielęcego
olej 20 dag
czerwonej soczewicy 1
cebula 1 ząbek
czosnku natka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>//Do
bulionu warzywnego dodajemy
czerwoną soczewicę i gotujemy, aż
soczewica będzie miękka. W drugim garnku rozgrzewamy
olej, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i rumienimy na złoty kolor. Wrzucamy
pomidory i dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut.
Pomidory przekładamy do garnka z
soczewicą, przykrywamy i gotujemy 5-10 minut. Tak ugotowaną zupę miksujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem i dekorujemy pokrojoną
natką pietruszki.Smacznego!