Wykonanie
Coś dla wielbicieli hamburgerów – wersja „kurczakowa”. Przepis powstał dzięki mojemu siostrzeńcowi, który zamist pasty do
chleba woli… hamburgera. Można i tak – w zdrowej wersji, bez cholesterolu.Składniki:1 szklanka suchej granulowanej proteiny sojowej2 ugotowane
ziemniaki2-3 łyżki
siemienia lnianego1
cebulapieczarki (opcjonalnie)2 łyżki
olejubułeczki z
mąki razowej,Warzywa:
sałata,
pomidory,
cebula,
majonez z
ziemniaka, można także dodać kiszone lub małosolne
ogórki.
Przyprawy:
oregano, sproszkowana
papryka, sproszkowane
chili,
kminek, sproszkowany
czosnek i
cebula,
pieprz ziołowy, sproszkowana
papryka chipotle,
sól.Możemy też dodać zamiast tych przypraw gotową mieszankę
ziół do grila.1. Proteinę
sojową moczymy przez całą noc w dobrze naczosnkowanym
bulionie warzywnym,
potem gotujemy przez 5-10 min. Odcedzamy
bulion oraz dokładnie odciskamy proteinę.2.
Ziemniaki, nalepiej ugotowane w mundurkach (i jeszcze ciepłe), miksujmy w blenderze z małym ząbkiem
czosnku i 2 łyżkami
oliwy, na kremową masę. Dodajemy do ugotowanej, odciśniętej proteiny mieszamy ze zmielonym jasnym siemnieniem lnianym lub
bułką tartą. Możemy dodać pokrojone lub starte na tarce usmażone
pieczarki i
cebulkę.3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy z
przyprawami, obtaczamy w
bułce tartej, zmielonym
siemienu lnianym, albo w zmielonych pestkach
słonecznika lub dyni wymieszanych z
siemieniem lnianym.Smażymy do uzyskania pożądanego złocistego koloru. Podajemy z razowymi bułeczkami, warzywami i
majonezem.Nie
będę podawać ile hamburgerów wychodzi z tego przepisu, bo to zależy od ich wielkości.Można też zrobic wersję z proteiną
sojową o smaku
wołowiny.


Foto M. Bojko