Uwielbiam babkę ziemniaczną. Przepis mojej teściowej, przerobiony przeze mnie na wegański. Zwykle moja teściowa, która jest świetną kucharką, podaje ją z surówką z marchewki. Ja dodaję jeszcze sałatkę z buraczków. W takim zestawie jest po prostu propozycją nie do odrzucenia.Składniki:12-15 ziemniaków2 łyżki zmielonego siemienia lnianego1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę2 łyżki mąki pszennej razowej1/4 lub 1/3 szklanki oleju1 duża cebulaSól, przyprawa warzywna, pieprzziołowyWykonanie:Cebulę i ziemniaki miskujemy w blenderze lub ścieramy na tarce.Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i wylewamy do wcześniej wysmarowanej olejem foremki. Pieczemy w temperaturze 200C (395 F) przez około godzinę.Foto: M.BojkoSałatka z marchewki:kilka ekologicznych marchewek startych na tatce o małych oczkachsólsok z cytrynyolej lub majonezziemniakaWszystkie składniki wymieszać.