ßßß Cookit - przepis na Zapiekane pulpety rybne

Zapiekane pulpety rybne

nazwa

Wykonanie

Bezpośrednią inspiracją do przepisu był ten przepis znaleziony w internecie.
Wszystkie przyprawy, których używam, są bezglutenowe.
Składniki na pulpety:
1 duży filet ulubionej ryby (u mnie filet z dorsza, bez skóry, o wadze około 320 g)
1/2 cebuli
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu bezglutenowego Roleski
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju
1 szklanka ugotowanego białego ryżu
Składniki na sos:
1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majonezu bezglutenowego Roleski
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchewkę zetrzeć na drobniejszych oczkach i dodać na patelnię, poddusić. Fileta rybnego zmielić lub posiekać drobno. Dodać marchewkę z cebulą, ryż, świeżo wyciśnięty ząbek czosnku, majonez i przyprawy.
Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety.
Następnie z podanych składników przygotować sos.
Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około godzinę, ostatnie 10 minut bez przykrycia.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie makaron ryżowy)
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=747