Wykonanie
Bezpośrednią inspiracją do przepisu był ten przepis znaleziony w internecie.Wszystkie
przyprawy, których używam, są bezglutenowe.Składniki na pulpety:1 duży filet ulubionej
ryby (u mnie
filet z dorsza, bez skóry, o wadze około 320 g)1/2
cebuli1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku1 łyżka
majonezu bezglutenowego Roleski1 łyżeczka
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzu1,5 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 łyżki
oleju1 szklanka ugotowanego
białego ryżuSkładniki na sos:1/2 szklanki
wody2 czubate łyżki
koncentratu pomidorowegosól i
pieprz do smaku1 łyżka
majonezu bezglutenowego RoleskiWykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju.
Marchewkę zetrzeć na drobniejszych oczkach i dodać na patelnię, poddusić.
Fileta rybnego zmielić lub posiekać drobno. Dodać
marchewkę z
cebulą,
ryż, świeżo wyciśnięty ząbek
czosnku,
majonez i
przyprawy.Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety.Następnie z podanych składników przygotować sos.Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około godzinę, ostatnie 10 minut bez przykrycia.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie
makaron ryżowy)


Smacznego!